Jihočeský kraj vypíše tendr na železnici za více než sedm mld.

České Budějovice 14. června (ČTK) - Jihočeský kraj vyhlásí soutěž na zajištění dopravy na osmi frekventovaných železničních tratích. Za patnáctiletý kontrakt, který začne v prosinci 2019, zaplatí vítězi soutěže více než sedm miliard korun. Tendr se týká osmi elektrifikovaných tratí, všechny momentálně obsluhují České dráhy. Novinářům to dnes řekli zástupci vedení Jihočeského kraje.

"Na této věci jsme pracovali více než rok, zadání (zakázky) je komplikované, protože nyní se týká i jiných subjektů než pouze Českých drah. Pro nás je důležité, abychom zajistili slušnou cenu, dostatečný komfort a aby ty vlaky byly i za těch 15 let konkurenceschopné," řekla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).
Tendr se mimo jiné týká tratí z Českých Budějovic směrem na Prahu, Plzeň nebo České Velenice a také úseku mezi Rybníkem a Lipnem nad Vltavou. Zakázka na osmi tratích představuje každý rok více než 3,6 milionu ujetých kilometrů. "Očekáváme nejen to, že bychom mohli díky tendru získat od uchazeče nižší nabídku. Ale spíše je pro nás základ bezpečnost a kvalita pro naše cestující," uvedl jihočeský radní Antonín Krák (ČSSD).
Jihočeský kraj už v minulosti vypisoval objemnou zakázku pro železniční dopravu. Šlo o soubor takzvaných šumavských lokálek. Na tratích České Budějovice - Černý Kříž, Číčenice - Nové Údolí a Strakonice - Volary jezdí od loňského prosince spoje společnosti GW Train Regio. Kraj za služby tohoto dopravce za 15 let zaplatí 2,25 miliardy Kč.
rek hj