Praha bude v tendru hledat dodavatele elektřiny a plynu do lamp

Praha 15. června (ČTK) - Praha vypíše veřejnou zakázku na dodávku elektrické energie a plynu do lamp veřejného osvětlení pro příští čtyři roky. Dodavatele bude hledat prostřednictvím elektronické aukce. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští zastupitelé. Částka, kterou město zaplatí, bude záležet na výsledku tendru. O veřejné osvětlení se od letoška stará nově založená městská firma Technologie hlavního města Prahy (THMP).

Smlouva s vybraným dodavatelem má platit od 1. ledna 2019 do 31. prosince 2022. Zakázka by podle schváleného dokumentu měla začít být řešena ještě letos v červnu a bude rozdělena na dvě části, na část pro dodávku elektřiny a část pro dodávku plynu.
Nákup elektřiny bude postupný podle pohybu velkoobchodních cen na burze. Jde o dodávku elektrické energie pro asi 145.000 lamp. Tento postup městu umožní, že nemusí koupit všechnu elektřinu naráz, ale každý rok jen část, vždy však minimálně 25 procent z předpokládaného ročního množství. "Nákup zemního plynu bude realizován jednorázově na základě nejnižší nabídkové ceny, hodnocení nabídek proběhne v rámci elektronické aukce," píše se v dokumentu.
Cena za dodávky bude záviset na výsledku tendru. Pro uplynulé dva roky vypsala Praha v roce 2016 zakázku s maximální cenou 164 milionů korun.
Provoz osvětlení v Praze provázely řadu let potíže. Smlouva z roku 2008 skončila před několika lety a radní ji opakovaně prodloužili bez výběrového řízení. Šlo o zakázky za stovky milionů korun. Politici směřovali k otevřené miliardové soutěži, z níž měl vzejít trvalý správce světel. Připravovaný tendr z roku 2013 ale nakonec zrušili. O osvětlení v metropoli se následně začala starat firma TCP, od které jej pak převzala THMP.
brn snm