Státní nemocnice zahájí do konce srpna společné nákupy

Praha 21. června (ČTK) - Státní nemocnice zahájí do konce srpna společné nákupy. Hromadně budou odebírat například rukavice, injekce či pleny. Podle ministerstva se tak ušetří desítky milionů korun ročně. Dnes odpoledne podepsaly nemocnice na ministerstvu smlouvy o společném zadávání veřejných zakázek v pilotním projektu, informovalo ministerstvo v tiskové zprávě. Podle exministra Miloslava Ludvíka (ČSSD) ale větší transparentnost může v důsledku vést ke zdražení.

"Vzhledem k tomu, že se nemocnice k myšlence centrálních nákupů doposud stavěly velmi odmítavě, a to i přes dlouhodobé výtky ze strany Evropské komise, považuji dnešní podpis smluv o společném zadávání za velký krok dopředu," řekl k zahájení pilotního projekt ministr Adam Vojtěch (za ANO).
Společné nákupy podle něj přinesou nejen úsporu finanční, ale ušetří také nemocnicím náročnou administrativu spojenou se zadáváním veřejných zakázek. Přínosem bude podle ministra rovněž sdílení zkušeností ze stanovení požadavků na kvalitu. Společné nákupy by se měly týkat například injekcí, gázy, plenkových kalhot pro dospělé nebo vyšetřovací a operační rukavice.
V pilotním projektu bude vypsáno deset sdružených veřejných zakázek, oznámení by měla být zveřejněna do konce června. Organizovat zakázky budou samostatně nemocnice, ministerstvo pouze poskytuje metodické vedení.
Od června musí nemocnice ministerstvu také hlásit a odůvodňovat využití výjimek z povinnost vypisovat veřejné zakázky ve formě jednacího řízení bez uveřejnění, které umožňuje oslovit jen vybrané dodavatele, nebo takzvaného nahodilého nákupu pro akutní potřebu, které nemocnice podle Vojtěcha využívají pro léky. Dokumenty k nim musí archivovat pět let.
Musí také začít jednotně evidovat takzvané bonusy, tedy platby, které dostávají od dodavatelů zpět za odebrané zboží. Nově na ně musí mít vyčleněný speciální účet a o každé částce sepsanou smlouvu.
Zveřejňování smluv může podle bývalého ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD), který je ředitelem Fakultní nemocnice v Motole, české zdravotnictví v důsledku prodražit. Farmaceutické a další zdravotnické firmy totiž podle něj budou muset držet zveřejněné ceny pro celou Evropu. Řekl to tento týden na odborné konferenci Transparentní a trvale udržitelné zdravotnictví.
"Regulační orgány ostatních zemí to budou sledovat a také tlačit úhrady níž," vysvětlil. Středoevropský a východoevropský farmaceutický trh tvoří pro ně podle Ludvíka jen dvě procenta trhu, z něj je Česká republika asi desetina. Bývalý ministr se tak domnívá, že firmy raději slevy a bonusy českým odběratelům poskytovat přestanou.
van rot mal