Politici v Praze 12 se přou o cenu nové radnice

Praha 23. června (ČTK) - Bývalá starostka Prahy 12 Daniela Rázková (Změna pro Prahu 12) kritizuje vedení městské části za cenu stavby nové radnice. S ohledem na menší počet parkovacích míst by podle ní měla být o 37 milionů nižší, radnice ji chce naopak zvýšit. Vedení radnice to odmítá, cena podle místostarosty Jana Marhoula (ČSSD) odpovídá smluvním podmínkám a Rázková uvádí nepravdivé informace.

Radnice původně schválila cenu 437,7 milionu korun, čtvrt miliardy jí bezúročně půjčil magistrát. Podmínky smlouvy se sdružením stavebních společností Klement a Geosan Group podle Rázkové počítaly s tím, že pokud se podaří vyjednat výjimku z pražských stavebních předpisů na menší počet podzemních parkovacích míst, cena klesne o 37 milionů Kč. To se podařilo, radnice nicméně navrhuje cenu zvýšit o 17 milionů, tvrdí bývalá starostka.
"Ačkoliv výjimka byla udělena a počet stání redukován, cena za radnici se nesnížila, ale zvýšila. Předkladatelé to odůvodňují umístěním archivu do podzemního podlaží místo parkovacích stání, realizací nabíjecích stanic pro elektromobilitu, postavením plotu okolo radnice a dalšími vícepracemi," uvedla Rázková s tím, že cena se má zvýšit o 17 milionů. Na posledním jednání zastupitelé zvýšení ceny neschválili a vyžádali si čas na jeho prostudování. Rozhodnutí má padnout ve středu 27. června.
Místostarosta Marhoul interpretaci Rázkové odmítl. "Nejedná se o žádné vícepráce za 17 milionů korun, nebo o záminky, ale o aktualizaci zadání investora, jejímž cílem je zkvalitnění budoucího provozu radnice," sdělil ČTK. S vybudováním například nabíjecí stanice pro elektromobily nebo parkovacího systému podle něj počítalo už původní zadání. "Nicméně pokud nebude shoda, tak k jejich realizaci nedojde," doplnil.
Pokud jde o výjimku na počet parkovacích míst, tu se podle něj sice podařilo získat, ale i tak bude nutné podzemní garáže vybudovat. "Nedošlo tedy k úplnému vypuštění celé podzemní části stavby, a proto nemohlo dojít k ponížení ceny díla o paní Rázkovou zmiňovaných 37 milionů korun," uvedl. Dodal, že s ohledem na snížení počtu míst se původní cena stavby sníží o milion korun.
Vítěze výběrového řízení, které bylo vedeno formou soutěžního dialogu, schválilo zastupitelstvo loni v červnu. Konsorcium firem s nabídkou 437,7 milionu korun nabídlo nejnižší cenu. Výběr dodavatele kritizovali opoziční zastupitelé, podle kterých byl netransparentní, protože zastupitelé nedostali údaje o procesu výběru a nabídkách ostatních uchazečů. Podle vedení městské části měli k dispozici všechna důležitá fakta a nevybrané nabídky zveřejnit nelze kvůli autorským právům.
Původní historická radnice starých Modřan byla zbourána v 80. letech. Nyní úřad sídlí v sedmi oddělených objektech.
psc mha