Objem veřejných zakázek do konce dubna vzrostl o 43 procent

Praha 24. června (ČTK) - Veřejní investoři v Česku zadali do konce dubna firmám 10.673 zakázek za 141 miliard korun. Hodnota vzrostla meziročně o 42,8 procenta, počet se zvýšil o 12,4 procenta. Objem nově vypsaných zakázek meziročně vzrostl o 2,4 procenta. Vyplývá to z údajů analytické společnosti CEEC Research, které má ČTK k dispozici.

"Dosavadní letošní vývoj hodnotím velmi pozitivně. Zakázek, a tudíž práce, je na trhu dostatek. Chybí mi však lepší plánování a načasování těchto akcí. Očekávám, že tento zakázkový boom bude trvat ještě příští rok a poté se můžeme zase pomalu připravovat na horší časy," uvedl obchodní ředitel projektové společnosti Valbek Lukáš Hruboň.
Meziroční růst je ovlivněn několika velkými zakázkami ze začátku letošního roku. Největší zakázku za 14 miliard korun na rámcovou smlouvu o poskytování dodávek určených druhů minerálních olejů prostřednictvím železnice zadala v lednu společnost Čepro.
Největší objem veřejných zakázek připadá dlouhodobě na stavebnictví, do konce dubna to podle údajů inženýrské společnosti ÚRS Praha byla téměř polovina. Miliardu korun překročilo od začátku roku devět zakázek, z toho čtyři v dubnu. Největší byla modernizace trati Sudoměřice - Votice za 5,3 miliardy korun. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) ji zadala firmě OHL ŽS. Druhou největší zakázkou byla optimalizace traťového úseku Praha-Hostivař - Praha hlavní nádraží za 4,22 miliardy korun. SŽDC ji zadala sdružení firem Metrostav, Swietelsky Rail CZ a SMP CZ.
Hodnota nově vypsaných veřejných zakázek do konce dubna meziročně vzrostla o 2,4 procenta na 82,2 miliardy korun. Počet se zvýšil rovněž o 12,1 procenta na 3025. Největší zakázku v dubnu za 1,5 miliardy korun vyhlásila společnost VOP CZ na rámcovou dohodu o dodávkách hutního materiálu.
ciz jw