Krajská zdravotní: S obviněným Horáčkem jsme spolupracovali málo

Ústí nad Labem 3. července (ČTK) - Krajská zdravotní, sdružující pět nemocnic v Ústeckém kraji, tvrdí, že spolupracovala s firmou obviněného podnikatele Tomáše Horáčka minimálně. V tiskové zprávě zaslané dnes ČTK Krajská zdravotní (KZ) uvedla, že s Horáčkovou První chráněnou dílnou už spolupráci ukončila. Horáček je obviněn kvůli podezření na manipulace se zakázkami v některých pražských nemocnicích.

První chráněná dílna se podle KZ snažila prosadit ve veřejných zakázkách. Uspěla pouze v jedné z roku 2014 z celkových jedenácti veřejných zakázek vyhlašovaných ještě podle starého zákona o veřejných zakázkách, napsala KZ. "Jednalo se o dodávku 85 kusů pacientských lůžek včetně příslušenství za cenu 2,5 milionu korun bez DPH," uvedla společnost, kterou plně vlastní Ústecký kraj.
Za platnosti nového zákona o zadávání veřejných zakázek První chráněná dílna uspěla v KZ podle informací uvedených v tiskové zprávě pouze v jedné z jejích šesti účastí. Sedmou účastí byla veřejná zakázka na odvoz a likvidaci odpadu. Do této zakázky se přihlásila ve sdružení se společností PURUM. Protože nabídla nejnižší cenu, zakázku získala a zajišťovala odvoz a likvidaci odpadů do konce letošního května, kdy KZ spolupráci ukončila. "K okamžitému ukončení závazkových vztahů došlo po alarmujícím zjištění, o kterých byla Krajská zdravotní informována Českou inspekcí životního prostředí (ČIŽP)," napsala KZ ve zprávě.
"K probíhajícím šetřením se ČIŽP nevyjadřuje do doby jejich ukončení," řekla ČTK mluvčí inspekce Jana Jandová.
Krajská zdravotní uvedla, že chce odvoz a likvidaci nebezpečného odpadu zajistit vlastními silami. "Tomuto rozhodnutí však brání napadání veřejné zakázky, předmětem které je výběr spalovny, právě společností PURUM," napsala KZ v tiskové zprávě.
Firma První chráněná dílna získala za poslední dva roky na státních zakázkách 650 milionů korun. Uvedl to dnes server iROZHLAS.cz.
fir kš