ÚOHS zrušil dva tendry Olomouckého kraje na autobusové dopravce

Brno 4. července (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil výběrová řízení, v nichž Olomoucký kraj hledal autobusové dopravce, kteří by provozovali deset let dopravu na Jesenicku a v oblasti Prostějovsko-jihovýchod. Ani v jednom případě kraj podle ÚOHS nedodržel zásadu transparentnosti, vyplývá z pravomocných rozhodnutí, která jsou dostupná na webu antimonopolního úřadu. V případě Prostějovska také zakázal uzavřít dle výběrového řízení smlouvy s dopravci. Stanovisko kraje ČTK zjišťuje.

Výběrové řízení na Jesenicko vypsal kraj už v roce 2016, na Prostějovsko loni. V obou případech si na zadávací podmínky stěžoval dopravce ČSAD Ústí nad Orlicí. V Olomouckém kraji funguje integrovaná doprava, jejíž řízení má na starosti koordinátor - společnost zřízená krajem.
V případě Prostějovska ÚOHS konstatoval, že zásadu transparentnosti porušil kraj tím, "když nestanovil zadávací podmínky veřejné zakázky související s požadavky na elektronický odbavovací systém v podrobnostech nezbytných pro účast dodavatele v zadávacím řízení".
V případě Jesenicka uvedl, že kraj "nevymezil předmět veřejné zakázky v podrobnostech nezbytných pro zpracování nabídky, neboť v zadávacích podmínkách neposkytl dostatečné informace v souvislosti s požadavky na následující funkcionality..." Šlo například o akceptování časových kuponů na platebních kartách, komunikaci s dispečerskou aplikací, požadavky na sledování polohy vozidel či odesílání dat o odbavení.
Kraj dostal za tendr na Prostějovsko dříve také pokutu 60.000 korun kvůli tomu, že řádně nevypořádal námitky právě ČSAD Ústí nad Orlicí.
Smlouvu na veřejnou autobusovou dopravu na Prostějovsku kraj uzavřel dodatečně až loni na podzim s prostějovskou firmou FTL - First Transport Lines. Smlouva byla podepsána v režimu jednacího řízení bez uveřejnění s odůvodněním, aby od letošního ledna byla zajištěna dopravní obslužnost. Smlouva má podle úvodní preambule podobné parametry, jaké vzešly z loňského výběrového řízení.
mei hj