Objem veřejných stavebních zakázek do srpna vzrostl o tři pětiny

Praha 21. srpna (ČTK) - Veřejní investoři v Česku zadali do konce července stavebním firmám 2871 nových zakázek za 114,5 miliardy korun. Jejich hodnota meziročně vzrostla o 61,5 procenta, počet zůstal zhruba stejný. Objem nově vypsaných zakázek vzrostl zhruba o pětinu. Vyplývá to z údajů společnosti IS, které má ČTK k dispozici.

Hodnota zadaných zakázek na pozemní stavby do konce července meziročně vzrostla o 60 procent na 32,8 miliardy korun. Na inženýrské stavby, tvořené hlavně dopravní infrastrukturou, se hodnota zadaných zakázek zvýšila o 62 procent na 81,7 miliardy korun. Necelá polovina zadaných zakázek je spolufinancovaná z evropských dotací. Průměrná velikost zakázky byla 34 milionů korun, meziročně o tři pětiny více.
Miliardu korun překročilo od začátku roku 12 zakázek, v červenci nepřibyla žádná. Největší byla modernizace trati Sudoměřice - Votice za 5,3 miliardy korun. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) ji zadala firmě OHL ŽS. Druhou největší zakázkou byla optimalizace traťového úseku Praha-Hostivař - Praha hlavní nádraží za 4,22 miliardy korun. SŽDC ji zadala sdružení firem Metrostav, Swietelsky Rail CZ a SMP CZ. Třetí byla výstavba úseku dálnice D35 mezi Časy a Ostrovem za 3,91 miliardy korun. Tuto zakázku zadalo Ředitelství silnic a dálnic pro sdružení firem Eurovia, Metrostav a Swietelsky stavební. Loni veřejná správa zadala 14 miliardových zakázek.
Největší objem zakázek zadaných do konce července patřil společnosti Metrostav, které veřejná správa zadala 36 zakázek za 2,6 miliardy korun. U dalších 31 tendrů za 12,22 miliardy korun bude mít společnost podíl díky účasti ve sdružení s jinými firmami.
Největším zadavatelem byla v prvním pololetí Správa železniční dopravní cesty, která zadala 34 zakázek za 19,13 miliardy korun.
Hodnota nově vypsaných zakázek do konce června meziročně vzrostla o 21,7 procenta na 82,4 miliardy korun. Objem zakázek v pozemním stavitelství meziročně vzrostl o 82 procent, v inženýrském stavitelství o 2,8 procenta. Na stavby dopravní infrastruktury se téměř o dvě pětiny snížil. "To není i s ohledem na nízkou úroveň vypsaných zakázek ve srovnatelném období v roce 2017 příznivá zpráva pro dopravní stavitelství," uvedl analytik stavebního trhu společnosti IS Ivan Vrhel.
Veřejné zakázky měly v roce 2016 na celkových tržbách stavebních firem podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) podíl 32,6 procenta, což bylo nejméně od roku 1996. Naopak nejvíce to bylo v roce 2002 (55,1 procenta).
Podle posledních dostupných údajů ČSÚ do konce června stavebnictví meziročně vzrostlo o 9,7 procenta. Pozemní stavitelství stouplo o 11,1 procenta, inženýrské o 5,3 procenta. Podle některých analytiků by stavebnictví mohlo letos vzrůst téměř o desetinu. Loni vzrostlo o 3,3 procenta.