ÚOHS zrušil výběrové řízení celníků na zakázku za 56 milionů

Brno 5. září (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil zadávací řízení na veřejnou zakázku Generálního ředitelství cel. V této zakázce chtělo ředitelství nakoupit speciální přenosné radiostanice a vozidlové radiostanice za více než 56 milionů korun. Důvodem rozhodnutí ÚOHS bylo nastavení podmínek zadávacího řízení, které diskvalifikovaly zahraniční uchazeče. ČTK to zjistila na webu úřadu.

Generální ředitelství cel zveřejnilo veřejnou zakázku v prosinci loňského roku, měla se týkat nákupu 360 speciálních přenosných radiostanic a 260 speciálních vozidlových radiostanic včetně montáže. Nabídková cena neměla přesáhnout 56,2 milionu korun včetně DPH.
V podmínkách zadávacího řízení však úřad našel formulaci v rozporu se zákonem. "Zadavatel zvolil postup, kterým neodůvodněně a nelegitimně omezil okruh potenciálních dodavatelů pouze na ty, kteří disponují servisním střediskem na území České republiky," uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.
Úřad proto zadávací řízení na veřejnou zakázku zrušil, navíc musí Generální ředitelství cel uhradit náklady řízení ve výši 30.000 korun. Ředitelství cel v zákonné lhůtě nepodalo proti rozhodnutí rozklad, a to tak nabylo právní moci. Musí tedy veřejnou zakázku zadat znovu.
ska hj