Leteckou záchranku budou zajišťovat hlavně soukromníci

Praha 5. září (ČTK) - Leteckou záchrannou službu po roce 2020 budou zajišťovat hlavně soukromníci, po jedné základně budou mít armáda a policie. Vyplývá to z návrhu, který do konce října předloží ministerstvo zdravotnictví. Na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví to dnes řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Původně resort prosazoval zřízení státního podniku, který by provoz leteckých záchranářů zajišťoval. Podle ministerstva zdravotnictví by to ale znamenalo vysoké vstupní investice a riziko selhání systému.

V současné době letecká záchranná služba vzlétá v ČR z deseti základen. V Plzni a v jihočeské Bechyni ji provozuje armáda, v Praze a v Brně policie. Šest zbývajících mají na starosti do konce roku 2020 tři soukromé firmy.
Podle Prymuly bude třeba vyřešit několik problémů současného fungování. "Letecká záchranná služba není ve všech regionech dostupná 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Při novém tendru budeme uvažovat o tom, aby to bylo narovnáno," řekl.
Základna, z níž by záchranářský vrtulník vzlétal, není v Karlovarském kraji. Podle Prymuly je proto třeba diskutovat o změně umístění základen nebo případné přeshraniční spolupráci. Ta je ale možná jen u základen, které obsluhují soukromníci, protože armáda či policie nesmí působit na území jiného státu. Podle toho chce ministerstvo rozdělit základny mezi soukromníky a státní složky. "Ukazuje se, že vnitro i obrana jsou dražší než soukromý provozovatel," dodal Prymula.
Bude také třeba vyřešit problém se základnou v Českých Budějovicích, jejíž umístění se podle Prymuly nelíbí kraji.
Loni v září tehdejší vláda ČSSD, ANO a lidovců schválila materiál, podle něhož měl do konce roku 2017 vzniknout harmonogram přechodu od soukromých provozovatelů k nové státní firmě. Návrh vzešel z expertní komise, s jejími závěry nesouhlasila Asociace krajů ČR. Proti byly i některé politické strany a ministerstva. Vznik státního podniku měl podporu hlavně ANO, KSČM a Zelených. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) i letos mluvil o tom, že ANO stále počítá se vznikem státem řízené organizace, jen původní termíny označil za nereálné.
Podle ministerstva zdravotnictví připadá v ČR na jedno stanoviště letecké záchranné služby 1,055.000 obyvatel, v Rakousku 343.000 obyvatel a v Polsku 2,226.000 lidí.
van jw