V Liberci začal soud s obžalovaným hejtmanem Půtou

Liberec 9. září (ČTK) - Čtyři roky po zahájení trestního stíhání se začne soud v Liberci zabývat korupční kauzou, kde je obžalovaný i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Proces začne příští týden v úterý, vyplývá z údajů na webu justice. V případu je obžalováno 13 lidí a společnosti Geotermální energie pro občany, Developer CZ, Gallos a Metrostav.

Obžaloba je viní z šesti trestných činů, za něž jim hrozí od pěti do 12 let. Právní kvalifikace se u jednotlivých osob liší.
Bývalý předseda hnutí STAN Půta vinu odmítá. "Skutků, které mi obžaloba klade za vinu, jsem se nedopustil a jsem přesvědčený, že se to před soudem prokáže," řekl ČTK hejtman v květnu, když soud předběžně projednával obžalobu. Půtovi hrozí pět až deset let vězení, obžalován je z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Policie dospěla k závěru, že přijal statisícový úplatek v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Projekt za 65 milionů korun měl získat evropskou dotaci z ROP Severovýchod. Žádné evropské peníze ale na projekt vyplaceny nebyly. Od začátku byl projekt veden jako rizikový, a peníze tak měl získat až po skončení a celkové kontrole.
Kauza se týká i dalšího evropského projektu v Liberci, oddychové zóny Perštýn za více než 30 milionů korun. V tom Půta jako obžalovaný nefiguruje. Ani na oddychovou zónu evropská dotace nebyla vyplacena. Oba projekty připravila obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany (GEPO), její zástupci jsou mezi obžalovanými. Konkrétně bývalý jednatel obecně prospěšné společnosti a někdejší zastupitel Liberce za ODS Jiří Zeronik, ředitelka GEPO Tereza Soukupová a předseda správní rady Petr Jirkův. Obžalovaní jsou také bývalý ředitel liberecké pobočky ROP Bořek Machatý, Jaromír Dolanský známý z organizování humanitárních misí nebo zástupci firem Metrostav, Developer CZ a Gallos. Stíhaní jsou pro trestné činy poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplácení, přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a legalizace výnosů z trestné činnosti. Hlavní líčení jsou v příštím týdnu naplánované od úterý do čtvrtka, vypovídat budou obžalovaní.
knt hj