Soud potvrdil půlmilionovou pokutu pro ministerstvo vnitra

Brno 10. září (ČTK) - Krajský soud v Brně potvrdil půlmilionovou pokutu, kterou ministerstvu vnitra v roce 2014 uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Pokuta se týkala dodatků k rámcové smlouvě na poskytování licencí k produktům Microsoft. Rozhodnutí soudu je na jeho úřední desce.

ÚOHS se smlouvou, kterou ministerstvo uzavřelo v roce 2008 se společností Fujitsu Technology Solutions, a jejími dodatky z dalších let zabýval několikrát, uložil také několik pokut od 90.000 do tří milionů korun. Nejvyšší sankci dostalo ministerstvo za to, že neuchovalo dokumentaci k tendru na licence k produktům Microsoft.
Rozhodnutí z roku 2014 potvrzené krajským soudem se týká tří dodatků, které ministerstvo k rámcové smlouvě uzavřelo, konkrétně dodatků 5, 8 a 9. Týkaly se široké škály IT služeb a úkonů, například vypracování posudků potřeb systémů, konzultační služby nebo metodická podpora pro řízení programového portfolia ministerstva vnitra.
Pouze jeden z posuzovaných dodatků ale byl podle zákona v pořádku. "Úřad zjistil, že dodatky číslo 5 a 9 měly být předmětem samostatného zadávacího řízení," uvedl mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda.
Ministerstvo proti půlmilionové pokutě nejprve podalo rozklad, když ji ale předseda Petr Rafaj v roce 2015 potvrdil, obrátilo se na soud. Proti rozsudku Krajského soudu v Brně může podat kasační stížnost u Nejvyššího správního soudu.
ska kš