Čelákovice chtějí krácenou dotaci po soukromé firmě, u ÚS uspěly

Čelákovice (u Prahy) 15. září (ČTK) - Čelákovice u Prahy uplatňují škodu zhruba 1,5 milionu korun, která vznikla špatnou administrací projektu revitalizace náměstí 5. května. Město kvůli chybě přišlo o část dotace. Ústavní soud se města zastal a uvedl, že za škodu zodpovídá společnost ML Compet, kterou si město na administraci zakázky najalo. ČTK to řekl starosta Josef Pátek (ODS).

Čelákovice začaly s revitalizací náměstí v červenci 2011. Investice dosáhla zhruba 50 milionů korun, městu pomohla dotace z EU přesahující 20 milionů korun. Komise vybrala ve výběrovém řízení, po doporučení a administraci veřejné zakázky společností ML Compet, zhotovitele - společnost Metrostav. Radní následně výběr schválili.
Kontrolní orgány během realizace zakázky objevily v zadávací dokumentaci chybu, městu tak byla dotace krácena zhruba o 1,5 milionu korun. Město tuto částku vymáhá již šest let právě po společnosti ML Compet. Ve smlouvě se firma zavázala k tomu, že pokud škoda vznikne prokazatelně její vinou, uhradí ji. Firma to ale odmítla.
Město se proto obrátilo na soud. Obvodní soud žalobu města zamítl, Čelákovice neuspěly ani u odvolacího soudu. Městu dal zapravdu až Ústavní soud, který uvedl, že škodu nespáchal starosta či radní, ale administrátor veřejné zakázky. Společnost ML Compet se ČTK nepodařilo kontaktovat.
"Ústavní soud řekl, že se ta firma nemůže z toho vyvinit jenom tím, že veškerou zodpovědnost nese zadavatel. Podle veřejného práva ano, ale podle soukromoprávního ne, protože oni na základě mandátní smlouvy převzali tuto zodpovědnost jako profesionál v oboru, že bude všechno v pořádku," řekl ČTK Pátek.
Město nyní bude ve vymáhání škody po společnosti pokračovat, pomoct mu v tom má právě rozsudek Ústavního soudu.
bns hj