Ředitelem Zdravotního ústavu v Ostravě byl jmenován Eduard Ježo

Praha 17. září (ČTK) - Ředitelem Zdravotního ústavu v Ostravě byl jmenován Eduard Ježo. Ministerstvo zdravotnictví o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Komise ho vybrala ze sedmi zájemců. Bývalý ředitel Petr Hapala rezignoval ke konci června poté, co byly zveřejněné výsledky ministerské kontroly, která ukázala problémy v hospodaření ústavu.

"Prvním úkolem nového ředitele bude především realizovat nápravná opatření v souvislosti s výsledky ministerské kontroly, která byla ukončena v květnu tohoto roku a odhalila závažná pochybení v oblasti zadávání veřejných zakázek a hospodaření s majetkem," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nový šéf ústavu by se podle něj měl věnovat také nastavení spolupráce s fakultními nemocnicemi.
Ježo působí v ústavu od roku 2003, v červenci 2018 se stal zástupcem ředitele ústavu. Před nástupem do zdravotního ústavu pracoval na Okresní hygienické stanici Karviná, předchůdkyně zdravotního ústavu. Vystudoval Vysokou školu báňskou - Technickou univerzitu v Ostravě.
Ministerstvo zdravotnictví 1. června informovalo, že kontrola odhalila ve Zdravotním ústavu v Ostravě pochybení v hospodaření a zadávání veřejných zakázek. Porušení rozpočtové kázně vyčíslilo ministerstvo na 80 milionů korun. Ministr pak tehdejšího ředitele vyzval, ať zváží setrvání ve funkci.
Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě je příspěvkovou organizací ministerstva. Poskytuje laboratorní a zdravotní služby, například rozbory vody, měření hluku nebo čistoty ovzduší, testy zdravotní nezávadnosti výrobků a materiálu, ale také odběry krve, laboratorní diagnostiku nebo očkování. Působí pro Moravu a Vysočinu, druhou polovinu země obhospodařuje ústav v Ústí nad Labem.
van jw