Česká firma GEOtest bude pracovat na sanaci skládky v Bratislavě

Bratislava 21. září (zpravodaj ČTK) - Zakázku v hodnotě 34,1 milionu eur (871 milionů korun) na sanaci toxického odpadu na okraji Bratislavy získala česká firma GEOtest v konsorciu s jednou slovenskou společností. Vítězné konsorcium již podepsalo smlouvu se slovenským ministerstvem životního prostředí, zjistila ČTK z registru smluv.

GEOtest a bratislavská firma IN SITU P & R nabídly ve veřejné soutěži nižší cenu, než jiné konsorcium, které pro tento tendr založily tři slovenské firmy. Nabízená cena byla zároveň pod odhadem ministerstva životního prostředí.
Vítěz soutěže zajistí sanaci skládky po bratislavském podniku Chemické závody Juraje Dimitrova (CHZJD). Společnost byla předchůdcem firmy Istrochem, kterou v minulosti ovládla skupina Agrofert. Privatizační smlouva ale nezahrnovala odpovědnost nového majitele Istrochemu za skládku. Slovenská vláda v roce 2016 rozhodla, že sanaci zmiňované skládky a dalších vybraných znečištěných lokalit v zemi převezme stát na sebe. Na tento účel hodlá použít 180 milionů eur (4,6 miliardy korun) z evropských fondů.
Skládka CHZJD byla povolena v roce 1966 a uzavřena o 13 let později. Z geologického průzkumu vyplynulo, že se tam ve vysoké koncentraci nacházejí například pesticidy, herbicidy a arzen, které představují riziko pro obyvatele.
V rámci sanace skládky bude například vybudována nepropustná podzemní stěna, dále provedeno alespoň snížení koncentrace znečištěných látek z podzemní vody. Projekt by měl být dokončen během pěti a půl roku.
Na Slovensku jsou desítky znečištěných lokalit, které představují riziko pro životní prostředí. Stát převzal odpovědnost rovněž za sanace kontaminovaných ploch například v kasárnách po činnosti někdejší československé armády a sovětských vojsk.
Adrian Bobok hej