Náramky začaly monitorovat první domácí vězně, má jich být 600

Praha 21. září (ČTK) - Probační a mediační služba začala minulý týden využívat elektronické náramky pro domácí vězně. Zařízení od izraelské firmy SuperCom zatím hlídá zhruba padesátku odsouzených. Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) dnes uvedl, že postupně počítá se zapojením 600 zařízení, přičemž další by mohla kontrolovat i některé vazebně stíhané lidi. Nakoupená technologie dokáže rovněž chránit oběti trestné činnosti, u odsouzených umí také provést dechovou zkoušku na alkohol.

Domácí vězení může soud uložit až na dva roky, a to u méně závažných trestných činů. V praxi trest vypadá tak, že odsouzený člověk může docházet do práce, volný čas však musí trávit ve svém bydlišti. Dodržování podmínek doposud namátkově ověřovali probační úředníci, což byl zřejmě jeden z důvodů, proč soudci zatím tuto možnost příliš nevyužívali. Domácích vězňů je aktuálně 125 a ministr doufá, že díky náramkům jejich počet vzroste. Zároveň ale nepředpokládá, že by novinka zásadněji vyprázdnila přeplněné věznice.
Pokud domácí vězeň poruší podmínky stanovené soudem a nezdržuje se na určeném místě, elektronický monitorovací systém dokáže zjistit, kde se nachází, a zachytí trasu jeho pohybu. Stejně tak zjistí, když se odsouzený přiblíží k člověku, s nímž mu soud zakázal kontakt. V případě porušení pravidel nebo při pokusu o sejmutí náramku upozorní zařízení okamžitě pracovníky v operačním středisku, které se nachází v sídle ministerstva spravedlnosti.
Vybrat dodavatele zařízení trvalo státu osm let, podařilo se to až před rokem za Kněžínkova předchůdce Roberta Pelikána (ANO). Pět předchozích tendrů vypsaných na dodání náramků skončilo neúspěšně. Úřad má opci na celkem 2500 zařízení, za pořízení technologie a šestiletý provoz monitorovacího centra zaplatí 93 milionů korun.
Ministerstvo nejprve chtělo náramky zprovoznit už na přelomu letošního února a března, termín však několikrát posunulo, protože testovaná zařízení vykazovala chyby. Podle Probační a mediační služby už nyní fungují spolehlivě.
Vedle náramku, který se musí denně dobíjet připojením do zásuvky nebo přes powerbanku, obsahuje zařízení také tzv. základnovou stanici, což je krabička umístěná v bydlišti odsouzeného. Součástí vybavení je i mobilní telefon s omezeným rozsahem funkcí, který umožňuje komunikaci s odsouzeným, a volitelně rovněž alkoholtester.
Výhodou alternativních trestů včetně domácího vězení je to, že odsouzení mohou pracovat, a tedy i platit daně či splácet škodu obětem trestné činnosti. Domácí vězeň také zůstává se svou rodinou, takže nezpřetrhá sociální vazby. V neposlední řadě, domácí vězení je pro stát výrazně levnější. Denní náklady odhaduje ministerstvo na 120 až 150 korun, přičemž 50 korun si odsouzený hradí sám. Náklady na klasického vězně jsou téměř desetkrát vyšší.
tep rot