Praha podepíše memorandum o provozu sdílení jízdních kol

Praha 22. září (ČTK) - Zástupci hlavního města dnes podepíší společné memorandum s provozovateli sdílení jízdních kol, tzv. bikesharingu. V něm se dohodnou na předem stanovených podmínkách, za kterých bude bikesharing v Praze provozován. V současnosti v Praze poskytuje bikesharing například společnost Rekola.

Memorandum podepíše Praha s několika společnostmi. Aby je Praha podporovala, firmy se zaváží například k tomu, že budou mít pro poskytovanou službu čtyřiadvacetihodinový dispečink. Zajistí také, aby kola nebyla pouze na jednom místě a pokud se někde nahromadí, rozmístí je rovnoměrně po městě, a také přeberou zodpovědnost za svůj provoz.
V Praze funguje také služba pro sdílení kol - bikesharing. Firma Rekola v metropoli provozuje růžová kola a v městské části Praha 7 funguje služba čínské firmy ofo, která půjčuje žlutá kola. Praha v minulosti připravovala veřejnou zakázku za 100 milionů na provoz vlastního bikesharingového systému, ten však magistrát nakonec zrušil poté, co Úřad pro ochranu hospodářské soutěže našel v zadání zakázky několik chyb.
brn mal