Soud vynese rozsudek v první korupční kauze lékaře Dbalého

Praha 26. září (ČTK) - Pražský městský soud dnes vynese rozsudek nad bývalým ředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým. Lékař čelí společně s dalšími šesti lidmi obžalobě za zmanipulování dvou nemocničních zakázek z roku 2009 - nákupu gama nože a tendru na digitalizaci chorobopisů. Státní zástupce požaduje pro Dbalého, který na úplatcích údajně získal přes 27 milionů korun, deset let vězení a propadnutí majetku.

Pro lékařovy údajné spolupachatele žádá obžaloba rovněž nepodmíněné tresty odnětí svobody - nejpřísnější devítiletý pro Dbalého bývalého náměstka Michala Toběrného.
Obžalovaní vinu odmítají. Dbalý zpochybňuje klíčový důkaz, kterým je jeho deník. Spisek označuje za pouhou uměleckou fikci. Podle obžaloby však záznamy jasně prokazují, že muž přijímal úplatky. Státní zástupce poukazuje i na to, že lékař si před policejní razií ukryl kufr s hotovostí, zlatem a známkami. Celkový zajištěný majetek Dbalého dosáhl částky 50 milionů korun. Muž se hájí tím, že peníze získal sběratelskou činností.
Dbalý je kvůli svému působení v nemocnici stíhaný ještě ve dvou dalších kauzách. Na jaře začal soud projednávat případ týkající se mimo jiné smluv na poskytování právnických služeb. Ve třetí kauze související s dodávkou pro pracoviště navigované chirurgie zatím nebyla podána obžaloba.
tep mal