Soud potvrdil pokutu 100.000 od ÚOHS pro VUT Brno

Brno 27. září (ČTK) - Stotisícovou pokutu, kterou v roce 2016 Vysokému učení technickému (VUT) v Brně uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), potvrdil i Krajský soud v Brně. ČTK to zjistila z elektronické úřední desky soudu.

Důvodem pro uložení pokuty byly chyby při pořízení laboratorního vybavení pro tři laboratoře technologií městského inženýrství. Škola podle rozhodnutí úřadu postupovala diskriminačně. Proti prvnímu rozhodnutí antimonopolního úřadu podalo VUT rozklad, předseda úřadu Petr Rafaj ale rozhodnutí potvrdil.
Proti rozhodnutí krajského soudu mohou teď strany podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Zda tuto možnost vysoká škola využije, zatím její vedení neví.
"Vysoké učení technické v Brně zatím neobdrželo rozsudek Krajského soudu v Brně v této věci. Jakmile se seznámíme s odůvodněním rozsudku, zvážíme případné další právní kroky. V tuto chvíli ale nemůžeme předjímat, co bude obsahem odůvodnění," uvedla na dotaz ČTK mluvčí VUT Radana Kolčavová.
VUT zakázku za více než pět milionů korun vypsalo v roce 2014. Vedle přístrojů, jako byl spektrometr, mycí a dezinfekční automat nebo speciální chladničky, škola poptávala například laboratorní stůl a židle. Podle úřadu zakázku vymezila příliš široce a diskriminovala firmy, které byly schopné dodat jen určité skupiny zboží, uvedl antimonopolní úřad. "Tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," píše v rozhodnutí druhého stupně Rafaj.
Podle něj je zadavatel zakázky vždy povinen zvážit, jaké zboží spolu věcně souvisí a jaké nikoli. V tomto případě podle něj škola udělala chybu, když celé vybavení laboratoře dala do jednoho tendru.
Veronika Skálová dr