Středočeský kraj plánuje vypsání soutěží na linky veřejné dopravy

Kladno 3. října (ČTK) - Středočeský kraj plánuje vypsání soutěží pro dopravce na obsluhu linek veřejné autobusové dopravy po roce 2019. Dle předpokladů by se mělo jednat o 13 tendrů. S částí dopravců uzavře smlouvy přímo, konkrétně se bude jednat například o dopravce, kteří významně investovali, nebo takzvané malé dopravce, sdělil ČTK krajský radní pro dopravu František Petrtýl. Obslužnost v kraji zajišťují zhruba tři desítky dopravců.

Oblasti, které budou řešit jednotlivé tendry, budou určeny během jejich přípravy. Rozsah jedné oblasti by měl zhruba odpovídat území, které lze dopravně obsluhovat s využitím přibližně 15 až 30 vozidel, ale hlavní prioritou zadání bude, aby se jednalo o dopravně a ekonomicky provázanou oblast.
"Smluvní zajištění a vypořádání veřejnoprávních vztahů se sousedními kraji bude zajištěno na základě jednotlivých smluv mezi Středočeským krajem a daným krajem," uvedl Petrtýl. Smlouvy projedná krajská rada a budou je schvalovat středočeští zastupitelé.
S takzvanými malými dopravci, kterých je v kraji 18, může kraj uzavřít smlouvy napřímo, jedná se například o Valenta Bus nebo Pohl Kladno. Dalším dopravcům může hejtmanství smlouvy prodloužit až o pět let na základě významných investic, kdy dopravce nakoupil nové autobusy. Prodloužení se může týkat třeba společností ČSAD Střední Čechy nebo Arriva střední Čechy.
Hejtmanství také uděluje sankce dopravcům, kteří nezajistili spoje podle uzavřených smluv. Došlo k tomu například loni na Kladensku po propojení systému kladenské a pražské dopravy. Důvodem byl nedostatek řidičů, což je dlouhodobý problém řady dopravců. Loni kraj uložil pokuty patnácti smluvním dopravcům v celkové výši téměř 2,9 milionu korun, jednalo se například o ČSAD MHD Kladno, Arriva střední Čechy nebo ČSAD střední Čechy. Za první pololetí letošního roku uložilo hejtmanství smluvní sankce 15 dopravcům v celkové výši 1,8 milionu korun.
sbe sd