MF: Ústí při vyhlašování zakázky na opravu muzea nechybovalo

Ústí nad Labem 3. října (ČTK) - Ústí na Labem při vyhlašování zakázky na opravu městského muzea nechybovalo. Rozhodlo o tom ministerstvo financí, které proto zrušilo sankci 1,8 milionu korun a zastavilo řízení s městem. ČTK o tom dnes informovala mluvčí magistrátu Romana Macová. Po rekonstrukci se muzeum otevřelo v polovině roku 2011. Kvůli údajnému předražení se opravou zabývala v minulosti i policie.

Město při vyhlašování veřejné zakázky na opravu muzea s cílem vytvoření centra česko-německých studií Collegium Bohemicum požadovalo od zájemců podepsání čestného prohlášení, že firma není dlužníkem města. Týkalo se to i dalších veřejných zakázek města financovaných z evropských dotací prostřednictvím ROP Severozápad.
Úřad regionální rady ROP Severozápad to považoval za porušení rozpočtové kázně. Stanovení takového kvalifikačního předpokladu by podle ROP u veřejné zakázky malého rozsahu mohlo být chápáno jako porušení zásady zákazu diskriminace, a mít tak podstatný vliv na výběr nejvhodnější nabídky. Podobný postup město zvolilo i u dalších zakázek a úřad pozastavil výplatu dotací za stovky milionů korun. Stanovil také městu vysoké sankce.
Ministerstvo financí ve svém rozhodnutí uvedlo, že vycházelo z právního názoru Krajského soudu v Ústí nad Labem. Podle něj v případě zakázek malého rozsahu je zadavatel oprávněn mít i jiné požadavky, než uvádí zákon, pokud budou zdůvodněny. Požadavek na předložení prohlášení o bezdlužnosti vůči zadavateli je podle stávajícího názoru správních soudů takovým zdůvodnitelným požadavkem, protože vypovídá jednak o vztahu potenciálního dodavatele k zadavateli a částečně i o jeho vztahu k plnění svých závazků.
Ústí dostalo na rekonstrukci budovy muzea evropskou dotaci 336 milionů korun, její podmínkou byl vznik expozice o česko-německých vztazích. Oprava stála 446,7 milionu korun a trvala pět a půl roku. Rekonstrukci muzea vyšetřovala kvůli údajnému předražení policie, případ ale odložila.
fir ver