Ťok vyhoví krajům, dnes podepíše memorandum o nulové sazbě mýta

Praha 9. října (ČTK) - Mýto na většině silnic první třídy bude bez poplatku, tedy s nulovou sazbou. Dohodu s kraji a obcemi dnes podpisem společného memoranda stvrdí ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Vyplývá to z informací ministerstva dopravy. Návrh ještě bude muset schválit vláda. Mýtný systém se po roce 2019 rozšíří na 900 kilometrů silnic prvních tříd.

Ministerstvo tak ustoupilo krajům a obcím, které od začátku proti záměru rozšířit mýto na silnice první třídy protestovaly. Podle nich by zpoplatnění úseků přesunulo tranzitní kamionovou dopravu na menší krajské silnice a do obcí.
V návrhu memoranda, které má ČTK k dispozici, ministerstvo uvádí, že se rozhodlo požadavky krajů akceptovat. Zároveň však navrhuje, aby kraje identifikovaly konkrétní úseky, kde by naopak mohlo být zpoplatnění efektivní. Ministr Ťok minulý týden uvedl, že některé obce chtějí zpoplatněním některých úseků, které dosud kamiony využívaly pro objížďku zpoplatněných dálnic, omezit tranzitní dopravu v jejich blízkosti. Nulová sazba by se tak neměla týkat všech úseků.
Nulové poplatky by podle Ťoka měly platit minimálně po dobu fungování současné vlády. O dalším využití mýta by následně rozhodla nová vláda.
Mýtný systém se od roku 2020 rozšíří o více než 900 kilometrů na silnice první třídy. Současná mikrovlnná technologie bude nahrazena satelitním systémem. V tendru na provozovatele zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz systému.
Elektronické mýtné pro kamiony bylo spuštěno v roce 2007, systém funguje na více než 1400 kilometrech dálnic a vybraných částech silnic první třídy. Stát na mýtném od roku 2007 vybral celkem 93,4 miliardy korun. Za prvních šest měsíců letošního roku z něj získal 5,4 miliardy korun, což je o 4,85 procenta meziročně více.
sip mha