Úředníci porušili etický kodex, řekl u soudu ve Zlíně ředitel ROP

Zlín 11. října (ČTK) - Tři bývalí zaměstnanci Regionálního operačního programu (ROP) Střední Morava, kteří čelí obžalobě z podílu na neoprávněném čerpání evropských dotací, postupovali podle ředitele Úřadu Regionální rady Ivana Matulíka v rozporu s etickým kodexem, který byl součástí pracovního řádu. Matulík to dnes řekl u zlínského krajského soudu, který kauzu projednává. V kauze bylo obžalováno šest lidí, kromě někdejších pracovníků ROP i tři jednatelé ubytovacích firem, kteří o dotace žádali. V případě prokázání viny jim hrozí až 12 let vězení. V kauze figurují také čtyři firmy. Způsobená škoda dosáhla podle spisu desítek milionů korun.

Hlavním organizátorem podvodů byl podle obžaloby Karel Holoubek ze Zlína, někdejší vedoucí odboru kontroly a plateb ROP. S dalšími kolegy údajně využíval znalostí a informací nabytých při práci a v rozporu s pravidly EU pomáhal za úplatu získat a vyčerpat žadatelům dotace na výstavbu ubytovacích zařízení ve Zlínském kraji.
Podle Matulíka měli být úředníci k příjemcům dotací vstřícní a poskytovat jim veškeré informace, aby jejich využití dotací bylo úspěšné. "K pochybení nedošlo při výběru projektu, ale v období jeho realizace. Nevím, jestli v období realizace bylo působení našich zaměstnanců trestné nebo ne, každopádně porušili naše pravidla," uvedl Matulík.
Vyhotovování potřebné dokumentace za příjemce, které se dělo bez vědomí úřadu a za něž dostávali úředníci podle spisu peníze takzvaně bokem, označil jako jednání za hranou. Stejně tak kontakt mezi úředníky a příjemci dotací prostřednictvím soukromých telefonů a e-mailů. "Nevěděl jsem, že k něčemu takovému dochází," řekl Matulík.
Prostřednictvím ROP Střední Morava proudily dotace z EU do Olomouckého a Zlínského kraje. Jednatelé ubytovacích zařízení podle obžaloby nelegálně žádali o dotace na pět projektů ve výši přes 82 milionů korun. Podařilo se jim údajně získat dotace 50 milionů korun, jeden z projektů podporu nezískal. Nezákonné čerpání spočívalo podle spisu například v ovlivňování výběrového řízení na vítěze zhotovitele stavby nebo falšování údajů o finančním zdraví firmy.
Holoubek už dříve u soudu připustil, že podnikateli Jaroslavu Šestákovi za peníze poskytoval nadstandardní služby. Porušení zákona si však prý není vědom. Odmítl, že by šlo o úplatek, jak mu klade za vinu obžaloba. Šesták, který údajně dotace využil na výstavbu dvou ubytovacích zařízení, odmítl vypovídat. Další úředníci, Antonín Hajdušek a Hana Strnadelová přiznali, že od podnikatelů za pomoc s přípravou jejich projektů dostali peníze, řádově prý šlo o tisíce.
Kriminalisté zjistili, že nezákonné získávání dotací trvalo od roku 2008 do roku 2015. Případem se zabývali od roku 2014 na základě oznámení podnikatele, kterému se nezdálo zcela legální čerpání dotací z evropských fondů, o něž požádal. Obžalovaní jsou stíháni za trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškození finančních zájmů Evropské unie, podplácení a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Hlavní líčení je nařízeno i na další dny v říjnu a listopadu.
Viktor Chrást sd