Lesy ČR prodloužily čas na podání nabídek do tendru za 8 mld.

Hradec Králové 28. října (ČTK) - Čas na podání nabídek do osmimiliardového tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesní práce a těžbu dřeva byl o několik dní prodloužen. Místo 1. listopadu budou moci zájemci podávat nabídky až do 5. listopadu. Důvodem je poskytnutí dodatečných informací k zadávací dokumentaci. Lesy ČR to uvedly na svém webu. Tendr 2019+ je rozdělen na 47 územních jednotek zabírajících téměř 258.000 hektarů lesů, tedy asi pětinu lesů podniku. Většina smluv bude na pět let, na kratší dobu se soutěží sedm jednotek.
Lesům ČR patří téměř polovina lesů v Česku, mají rozlohu 1,19 milionu hektarů. V tendru se budou zájemci ucházet o těžbu 2,3 milionu metrů krychlových dříví za rok. Předpokládaná hodnota soutěžených prací je asi 8,37 miliardy korun. Jediným kritériem pro určení vítěze bude v tendru 2019+ opět cena. Firmy by na vítězných jednotkách měly začít pracovat v lednu.

Smlouvy podnik uzavře, stejně jako v minulosti, jen s vítěznou společností. Novinkou letošních tendrů je, že vybraný smluvní partner po naplnění kontraktu bude moci své těžařské kapacity dál využít k výrobě dřeva pro Lesy ČR. Podnik si tím chce udržet kapacity smluvního partnera především pro likvidaci nynější rozsáhlé kůrovcové kalamity v českých lesích.
Všech 47 územních jednotek je v režimu takzvané komplexní zakázky. Vítězné firmy tak budou dělat těžbu, pěstební práce i prodávat dřevo. V minulosti byla menší část jednotek soutěžena zvlášť na pěstební práce či těžbu, podnik od tohoto dělení nyní ustoupil.
Letošní novinkou je elektronické podávání nabídek. Uchazeči o zakázky se zaregistrují na www.eveza.cz, a pak podají nabídku. V minulosti firmy podávaly nabídky v písemné podobě v obálkách.
V loňském lesnickém tendru 2018+ byla nejúspěšnější Lesní společnost Ledeč nad Sázavou, která získala devět kontraktů z 52 soutěžených jednotek. Loni Lesy ČR hodnotily 196 nabídek podaných 31 společnostmi.
Největšími obchodními partnery Lesů ČR jsou skupina Uniles z holdingu Agrofert a dále firmy Stora Enso Wood Products Ždírec, Kloboucká lesní, Lesní společnost Ledeč nad Sázavou a Jihozápadní dřevařská.
ry ver