Praha vybrala podobu nových přístřešků MHD

Praha 13. listopadu (ČTK) - Končící vedení Prahy vybralo budoucí podobu přístřešků pro MHD, vzešlou ze soutěže. Vítězný návrh, který dnes na svém posledním zasedání schválili radní, město zveřejní až na vernisáži začátkem prosince. Město už vyhlásilo podobnou soutěž na lavičky a koše, jejíž výsledky zveřejnilo loni v říjnu. Velkou část přístřešků v metropoli nyní provozuje společnost JCDecaux, které v roce 2021 skončí smlouva.

Vypsání soutěže vedení města schválilo v dubnu roku 2016, vyhlášena byla až letos v březnu. Přihlásilo se celkem 20 účastníků, do druhého kola jich postoupilo šest. Z těch komise vybrala vítěze, který nyní vyrobí prototypy. Město je pak vyzkouší na ulicích. Na základě výsledků testu společnost připraví výkresovou dokumentaci k výrobě, kterou bude vlastnit hlavní město a bude ji moci využít při dalším výběrovém řízení na firmu, která mobiliář vyrobí a dodá.
IPR a magistrát nechtějí výsledky soutěže a vizualizace nových přístřešků zveřejnit. Vernisáž by se měla uskutečnit 5. prosince v Centru architektury a městského plánování (CAMP).
Otevřené výběrové řízení navázalo na již vyhodnocenou soutěž, ve které byla vybrána nová podoba laviček, košů a stojanů na kola. Ty mají postupně nahrazovat stávající mobiliář v souladu se snahou o jeho sjednocení. Město ho zatím umístilo například ve Stromovce či na Petříně.
V případě přístřešků MHD je město ve složitější situaci, protože velkou část stávajících vlastní společnost JCDecaux, která na základě smlouvy s městem provozuje v metropoli mobiliář a reklamní plochy. Končící rada před časem rozhodla, že smlouvu se společností, která skončí v roce 2021, neprodlouží a že magistrát vypíše tendr na nového provozovatele.
Firma JCDecaux sídlící v Paříži vlastní v Praze zhruba 900 přístřešků na zastávkách MHD. Další provozuje zejména dopravní podnik. Město chce zároveň počty přístřešků rozšiřovat, do vypršení smlouvy se současným provozovatelem tak musí podle radou dříve schváleného dokumentu vyrobit zhruba 2230 přístřešků. Před tím nicméně podle současného plánu musí vybrat jejich provozovatele a dodavatele, což s ohledem na možnost různých odvolání může zabrat delší dobu. Hrozí proto, že do vypršení smlouvy s JCDecaux město nestihne zajistit nový mobiliář.
psc jw