Vysočina žádá o dotaci na obchvat N. Veselí a dalších pěti staveb

Jihlava 13. listopadu (ČTK) - Kraj Vysočina v nejbližších dnech požádá o evropskou dotaci na vybudování silničního obchvatu Nového Veselí a na rekonstrukce dalších pěti úseků svých silnic II. třídy. V součtu to jsou investice za 830 milionů korun. Kraj by chtěl dostat peníze z evropského programu IROP i na další silniční stavby, řekl po dnešním zasedání krajské rady hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

"Do 21. prosince, kdy vyprší lhůta pro předkládání žádostí, plánuje Kraj Vysočina požádat o podporu na realizaci dalších 12 připravovaných projektů," uvedl hejtman. Dodal, že na stavby, které chce kraj uskutečňovat v nejbližších dvou až třech letech, by chtěl získat až 2,3 miliardy korun.
Obchvat Nového Veselí na silnici II/353 mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou bude měřit 5,1 kilometru, jeho stavba by měla začít příští rok. Kraj už na ni začal hledat dodavatelskou firmu. V Novém Veselí trávil dovolené prezident Miloš Zeman.
Podle podkladů, které dnes projednali radní Vysočiny, plánuje kraj požádat o podporu v programu IROP například i na obchvaty Velkého Beranova u Jihlavy a Salačovy Lhoty na Pelhřimovsku.
Obchvat Velkého Beranova bude měřit 4,3 kilometru, obci pomůže od husté dopravy proudící mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou, kde je i nájezd na D1, a také směrem na Velké Meziříčí. Výstavba by mohla začít příští rok na jaře, kraj na ni už hledá dodavatele. "Je to asi největší veřejná zakázka, kterou teď připravujeme," řekl dnes novinářům náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD). Předpoklad nákladů u této stavby je 650 milionů Kč bez daně.
Na Vysočině je skoro 4600 kilometrů krajských silnic II. a III. třídy. Jejich letošní opravy a modernizace budou stát zhruba 1,2 miliardy Kč.
vst gcm