Metnar: Radary z Izraele vyřešíme do konce roku

Praha 20. listopadu (ČTK) - Otázka nákupu mobilních radiolokátorů MADR za asi 3,5 miliard korun bude vyřešen do konce roku. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Akvizice má podle něj řadu vad, nejsou ale v rozporu se zákonem. Česká republika chce radary koupit z Izraele, obchod se protahuje.

Někdejší ministr obrany Martin Stropnický (ANO) při odchodu z funkce před rokem uváděl, že smlouva je připravena k podpisu. Dohoda ale dosud uzavřena nebyla. Náčelník generálního štábu Aleš Opata novinářům řekl, že současná technika bude fungovat maximálně do roku 2020.
Ministerstvo obrany chce koupit mobilní radiolokátory (MADR) od izraelského státního podniku Elta Systems, nákup osmi přístrojů má stát asi 3,5 miliardy korun. Nové 3D radiolokátory nahradí zastaralé radary sovětské výroby, které už řadu let přesluhují. Armádě zajistí přehled o vzdušné situaci ve výškách od 100 do 3000 metrů.
Současné radary jsou už několik let na hraně funkčnosti. Připravenou smlouvu se ale dosud vedení obrany nepodařilo uzavřít, i když Stropnický podpis sliboval již na minulý rok. Minulá ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) ve funkci poukazovala na nebezpečí, že nebude možné přístroje začlenit do systému NATO. Navíc podle ní zakázku, stejně jako tendr na nákup víceúčelových vrtulníků, doprovázela závažná pochybení. Prověřuje je proto Vojenská policie. Výsledky zatím nezveřejnila.
Metnar dnes odmítl, že by se v záležitosti v současnosti nic nedělo. Řekl, že slib vyřešení nákupu do konce roku splní. Proces má podle něj řadu vad, nejsou v rozporu se zákonem, ale je potřeba je odstranit. Naznačil, že práce úředníků v minulosti nebyla zcela kvalitní.
Opata poznamenal, že současná zastaralá technika bude funkční maximálně do roku 2020. Pak budou mít vojáci problém se zajištěním přehledu o vzdušném prostoru pod 3000 metrů. "Ta technika je tak stará, že dál než za rok 2020 si s tím nebudeme umět poradit," řekl.
cap jw