ŘSD dostalo v tendru na stavbu D35 Opatovice - Časy čtyři nabídky

Opatovice nad Labem (Pardubicko) 23. listopadu (ČTK) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dostalo ve výběrovém řízení na výstavbu dálnice D35 v úseku Opatovice nad Labem - Časy čtyři nabídky. Do tendru se přihlásily tři české společnosti nebo jejich sdružení a jedno sdružení zahraniční. Hodnotící komise nyní nabídky vyhodnotí a doporučí uchazeče, s kterým by mělo ŘSD uzavřít smlouvu, uvedl v tiskové zprávě mluvčí ŘSD Jan Studecký.

"Konkrétní termín zahájení je závislý na případných námitkách ze strany neúspěšných uchazečů k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ředitelství silnic a dálnic však předpokládá zahájení stavby v březnu 2019," uvedl Studecký.
Nejnižší cenu ve výši 3,389 miliardy korun bez DPH podalo sdružení tvořené vedoucí společností Strabag a firmami M-Silnice a SMP CZ. Nabídky podalo také sdružení firem Rizzani de Eccher a Sine Midas Stroy a konsorcium
Metrostav a Eurovia CS. Nejvyšší cenu 4,284 miliardy korun pak navrhla společnost Doprastav. Předpokládaná hodnota zakázky je podle ŘSD 4,646 miliardy korun bez DPH. Všichni účastníci soutěže nabídli záruku 120 měsíců.
Předchozí soutěž na úsek Opatovice nad Labem - Časy dlouhý 12,6 kilometru s mnoha stavebními objekty včetně několika velkých mostních konstrukcí zrušil antimonopolní úřad (ÚOHS). Důvodem byl netransparentní postup zadavatele ve druhém kole soutěže. Ucházelo se o něj osm zájemců. Nejvýhodnější nabídku podalo italsko-turecké konsorcium Astaldi a IC Ictas Insaat Sanay ve Ticaret. Požadovalo 2,88 miliardy korun.
Do soutěže na navazující úsek Časy - Ostrov v celkové délce 27 kilometrů se loni přihlásilo sedm uchazečů. Neúspěšní uchazeči se rovněž odvolali proti výsledkům, ÚOHS námitky zamítl. Úsek dlouhý 14,7 kilometru postaví Eurovia za 3,23 miliardy korun. ŘSD by chtělo zprovoznit oba úseky současně.
dos sd