Zpřístupnění dat o skutečných majitelích firem vláda asi odmítne

Praha 2. prosince (ČTK) - Návrh pirátských poslanců, kteří by chtěli v rejstříku firem zpřístupnit informace o jejich skutečných vlastnících, vláda pravděpodobně odmítne. Proti se podle předkládací zprávy na vládním webu postavila všechna ministerstva, která se předlohou zabývala, i Úřad pro ochranu osobních údajů. Kabinet se bude novelou o veřejných rejstřících zabývat v pondělí.

Piráti svůj návrh zdůvodnili potřebou veřejné kontroly. Nyní mají přístup k příslušným datům z evidence vlastníků ti, kteří prokážou oprávněný zájem kvůli podezření z trestné činnosti, tedy například soudy, policie, daňové úřady nebo centrální banka.
Ministerstvo financí novelu odmítlo s tím, že připravuje vlastní návrh na základě unijní směrnice, která kromě kontroly údajů veřejností ještě požaduje státní kontrolu a zavedení sankcí. Ministerstvo spravedlnosti ve svém nesouhlasném stanovisku upozornilo na to, že "prostá veřejnost některých evidovaných údajů o skutečných majitelích ke skutečnému zvýšení transparentnosti nestačí". "Je třeba upravit také mimo jiné mechanismy ověřování a kontroly pravdivosti údajů vedených v evidenci," uvedlo.
Pirátští poslanci si od zveřejnění slibují, že přístup k informacím o skutečných vlastnících budou mít i ti, kteří mají dohlížet na hospodárné nakládání s veřejnými prostředky. "Skutečný příjemce veřejných peněz musí být dohledatelný. Období, kdy se vyšetřovatelé a aktivní občané snažili vystopovat příjemce dotací či veřejných zakázek například na Kypru či Panenských ostrovech, musí skončit," tvrdí Michálek.
"Stávající znění zákona například neumožňuje přístup podnikatelským subjektům, které by si chtěly ověřit vlastnickou strukturu svých obchodních partnerů, nebo místním zastupitelům, kteří administrují veřejné zakázky," zdůvodnili potřebu změny pirátští poslanci.
Současná právní úprava podle nich opomíjí veřejnou kontrolu, která může odhalit praní špinavých peněz, financování terorismu nebo daňové úniky. Podle Pirátů lze oprávněně předpokládat, že evidence skutečných majitelů je neúplná a neaktuální.
"Nedostatkem současné právní úpravy je riziko nízké vymahatelnosti, a tedy neúplnosti této evidence," míní Piráti. Podle nich je evidence skutečných majitelů plně veřejná například ve Švédsku, Dánsku, Polsku a částečně na Slovensku.
Veřejné by podle pirátské novely měly být údaje, které už nyní mohou získat oprávněné osoby, tedy jméno, rok a měsíc narození, stát pobytu a státní příslušnost skutečného majitele.
mhm rot