České dráhy zrušily tendr na pronájem 15 lokomotiv za 1,1 mld. Kč

Praha 10. prosince (ČTK) - České dráhy zrušily tendr na pětiletý pronájem 15 elektrických lokomotiv s konstrukční rychlostí 160 km/h, který měl firmu stát kolem 1,1 miliardy korun. Vyplývá to z věstníku veřejných zakázek. Podle společnosti není nyní pronájem pro podnik výhodný. Podle serveru zdopravy.cz chtěly České dráhy novými lokomotivami nahradit především stroje řady 371 a 362.

"Záměr jsme přehodnotili. Pronájem lokomotiv je pro nás za stávající situace ekonomicky nevýhodný," uvedl mluvčí firmy Radek Joklík.
Podle odůvodnění státního dopravce v oznámení o zrušení zadávacího řízení plánovaly dráhy používat nové lokomotivy na úseku Nedakonice-Říkovice, kde se měla v příštím roce změnit napájecí trakční soustava. Termín úpravy trakčního vedení se však posunul o tři roky, státní dopravce proto bude na trase nadále používat stávající stejnosměrné soupravy.
Dráhy mají v současnosti ve vozovém parku zhruba 2000 lokomotiv. Již dříve uvažovaly o nákupu 60 nových lokomotiv, což podle Joklíka stále trvá. Zrušený pronájem 15 lokomotiv měl vyřešit překlenovací období, než dopravce dostane tyto nové lokomotivy. Dráhy původně počítaly s jejich dodáním na podzim příštího roku.
České dráhy letos vypsaly několik soutěží na doplnění svého vozového parku, například od srpna poptávají 120 vlaků pro regionální linky za zhruba 14,8 miliardy korun. Ve stejný měsíc podnik vypsal zakázku na dodávku až 90 expresních vozů, u nichž však chce dopravce odebírat nové vozy až podle aktuálních potřeb.
Vlaky Českých drah (ČD) přepravily během tří čtvrtletí letošního roku 133,7 milionu cestujících, což je zhruba o 2,8 milionu více než za stejné období loni. Skupině České dráhy v prvním pololetí klesl zisk na 262 milionů korun, což je meziročně o 275 milionů méně.
sip mha