DPP vybuduje ve stanici Karlovo náměstí bezbariérový výstup

Praha 27. prosince (ČTK) - Na trase pražského metra B přibude další bezbariérově přístupná stanice. Dopravní podnik (DPP) vybuduje výtahy ve stanici Karlovo náměstí. ČTK to sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková. Náklady by měly podle dokumentu v seznamu veřejných zakázek vyjít na téměř 258 milionů korun.

Stavbu provede sdružení firem Hochtief a Energie. DPP nyní ve stanici opravuje eskalátory ve směru na Karlovo náměstí. Na trase B je 24 stanic, z nichž je nyní většina bezbariérově přístupných.
Bezbariérový výstup bude řešen dvěma na sebe navazujícími osobními výtahy s přestupní chodbou. "Na povrchu je výstup situován podle požadavku Prahy 2 do domu ve Václavské pasáži," uvedla Řehková.
Na nástupišti bude výtah umístěn zhruba ve třetině jeho délky blíže výstupu na Karlovo náměstí. "Zábor na nástupišti pro stavbu výtahů ovlivní provoz jen částečně, přičemž stavba bude koordinována s probíhající výměnou eskalátorů. Přesný termín ještě nebyl stanoven," uvedla mluvčí.
DPP uzavřel na začátku října výstup na Karlovo náměstí. Cestující tak musí pro vstup i výstup používat vestibul z Palackého náměstí. Funkce podchodu pod křižovatkou ulic Resslova - Ječná - Karlovo náměstí je částečně zachována. Opravy potrvají přibližně do srpna 2019. Kromě pohyblivých schodů chce podnik vyměnit také osvětlení a rekonstrukce se dočkají i elektrické rozvody.
Stanice Karlovo náměstí na lince B pražského metra byla postavena v polovině 80. let, je vyražená přibližně 40 metrů pod zemí a má dva vestibuly, na Karlovo a na Palackého náměstí.
DPP postupně v metru předělává stanice na bezbariérové. Z 61 provozovaných stanic jsou čtyři desítky bezbariérově přístupných. Metro denně přepraví přes 1,6 milionu cestujících.
brn snm