ÚOHS zrušil tendr na policejní auta za 250 milionů korun

Brno 27. prosince (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil výběrové řízení na osobní automobily v policejní i běžné verzi s pohonem 4x4, protože požadavky stanovené ministerstvem vnitra zvýhodňovaly Škodu Auto před jinými uchazeči. Upozornil na to web deníku E15, podle kterého se tak obnova vozového parku bezpečnostních sborů za 250 milionů korun opozdí. Úřad podle serveru rozhodoval na návrh českého importéra vozů Hyundai

Mluvčí ministerstva vnitra webu E15 řekl, že omezení některých dodavatelů bylo legitimní, zároveň ale uvedl, že proti prvoinstančnímu rozhodnutí ÚOHS ministerstvo nepodalo rozklad. "Centrální zadavatel se tomuto rozhodnutí bránit nebude a bude realizovat nové zadávací řízení," cituje web mluvčího ministerstva Ondřeje Krátošku. Mluvčí dodal, že rozhodnutí bude mít vliv na fungování bezpečnostních sborů, mnohá vozidla v barvách policie jsou již za hranicí životnosti.
Ministerstvo podle ÚOHS nastavilo ve výběrovém řízení vyhlášeném loni v červenci podmínky, které zvýhodnily vítěze tendru Škoda Auto. Podnět k zahájení správního řízení podala firma Hyundai Motor Czech. Úřad vyhodnotil část podmínek jako problematickou a v rozporu se zákonem. Šlo o požadavek na provedení aut ve verzi sedan nebo hatchback s pětidveřovou karoserií a přesně specifikovanými vnitřními rozměry vozu. "Kombinace těchto požadavků vede k bezdůvodné konkurenční výhodě dodavatele Škoda Auto," uvedl v pravomocném rozhodnutí antimonopolní úřad.
Hyundai podle E15 ve svém návrhu na zrušení tendru kritizoval také to, že limitující požadavky vyřadily z řízení třeba SUV Hyundai Tucson. Zástupci firmy kritizovali i požadavek na vyhřívané čelní sklo, které je podle nich typické právě pro vozy Škoda.
ska hj