Č. Budějovice chtějí postavit sportovní centrum za 668 milionů Kč

České Budějovice 7. ledna (ČTK) - Město České Budějovice vypíše veřejnou zakázku na stavbu Multifunkčního centra Dlouhá louka s novou sportovní halou. Stavba, jejíž odhadované náklady jsou 668,4 milionu korun, by měla začít v červnu, potrvá 15 měsíců. V té době město zbourá i původní sportovní halu. Rozhodli o tom dnes radní. ČTK to řekli primátor Jiří Svoboda a jeho náměstek Petr Holický (oba ANO). Centrum má stát v místě současné všesportovní haly.

Multifunkční halu chtělo město začít stavět již loni, odložilo to kvůli vysoké ceně, která vzešla ze soutěže. Nejnižší nabídka na stavbu haly byla loni 489 milionů korun, odhadovaná cena projektu byla 312 milionů.
"Na základě předchozí soutěže předpokládáme, že se cena bude pohybovat někde přes pět se milionů. Buď tu halu postavíme za reálné peníze, za které se to vysoutěžit dá, anebo ji nepostavíme. Halu nemůžeme postavit za polovinu peněz. Předpoklad původního rozpočtu pracoval s cenami, které v té době byly. Vývoj cen jde, bohužel, takhle nahoru. A předpokládáme i částečné krytí ze státní dotace," řekl primátor.
Návrh na halu daroval městu architektonický Ateliér 8000. Radnice ještě čeká, až se dořeší vodoprávní řízení. Jeden odpůrce stavby napadl vodoprávní rozhodnutí o přeložce kanalizace, o požárním hydrantu a krajský úřad jako odvolací orgán navrhnul rozhodnutí zrušit.
"Stavba má řadu odpůrců, kteří hledají v procesech všechny chyby, které kdo kdy udělal. My ten administrativní proces dovybavíme tím (potřebným) dokladem a nemělo by nám to narušit harmonogram, že bychom měli v květnu podepisovat smlouvu a v červnu začít stavět," řekl Holický.
Nový objekt má mít dvě stejné palubovky a zvýší se kapacita hlediště, volejbalové zápasy bude moci sledovat až 2250 diváků místo současných 1500.
Ideu nové haly prosazoval hlavně českobudějovický volejbalový klub, který patří do tuzemské špičky. Parametry haly neodpovídají požadavkům pro mezinárodní zápasy. Týká se to především stropu, který je ve výšce devíti metrů od palubovky. Nový by měl být o tři metry výš.
Stará hala se bude bourat 70 dní. Město již jednalo a bude jednat se sportovními kluby, aby jim pomohlo najít náhradní prostory, než bude nová hala hotová. "Bude potřeba, abychom jim vyšli vstříc. Určitě je nenecháme na holičkách," řekl Holický.
Václav Koblenc dr