Audit: CzechTourism uzavřel 48 problematických smluv

Praha 7. ledna (ČTK) - Státní agentura CzechTourism uzavřela 48 problematických smluv, vyplývá to ze zjištění interního auditu. Informovala o tom dnes Česká televize (ČT). Mluvčí agentury Renata Kasalová uvedla, že šlo o pochybení jednotlivce. Podle ČT jím je bývalý ředitel odboru regionálního partnerství v CzechTourismu Aleš Pangrác, který byl odvolán právě kvůli výsledkům auditu. Pangrác se k tomu odmítl vyjádřit.

Audit kritizuje, že více než 50 procent peněz na akce v regionech mířilo do krajů Plzeňského, Karlovarského a do Prahy. Pětinu zakázek pak zajišťovaly čtyři firmy. "V případě (...) vztahů uzavíraných mimo režimy zákona o veřejných zakázkách je volba dodavatele neprůhledná," stojí podle ČT v závěrech auditu. Řada zakázek pod 200.000 korun byla podle něj také v rozporu s předpisy uzavírána jen ústně.
Za problematickou považuje audit například smlouvu za 120.000 korun na propagaci Česka na běžkařských závodech City Cross Sprint v Ostravě.
"Objednávka byla vystavena 44 dní po realizaci plnění (...) Jde o uzavření
(...) smluvního vztahu bez předběžného schvalovacího procesu," cituje ČT z auditu.
Ve druhé polovině loňského listopadu policisté kvůli kauze zajišťovali důkazy například v sídle ministerstva pro místní rozvoj, v sídle CzechTourismu, na autodromu v Mostě nebo v agentuře Sport Invest. Služební počítač odnesli také z bytu ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO), která v případu podle ČT patří mezi hlavní podezřelé.
V soudním příkazu k domovní prohlídce u Dostálové, který již dříve citovala ČT, stojí, že ministryně rozhodovala v roce 2016, kdy byla náměstkyní, o výdajích CzechTourismu ve prospěch vyvolených osob zprostředkovaně a mimo standardní úřední postup. Dostálová to odmítla. V auditu se její jméno neobjevuje.
Premiér Andrej Babiš (ANO) se v prosinci ministryně zastal. Řekl, že kauzu vysvětlila, má jeho podporu a k jejímu konci ve vládě nevidí důvod.
Dostálová prohlásila, že se cítí absolutně nevinná, nepochybila, všechno může zdokumentovat a plně spolupracuje s policií.
mtj rot