Předseda ÚOHS potvrdil pokutu 200.000 městu Březová na Sokolovsku

Brno 14. ledna (ČTK) - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 200.000 korun, kterou úřad dříve uložil městu Březová na Sokolovsku. Sankci město dostalo za chyby v jedenácti různých veřejných zakázkách z let 2016 a 2017. Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Starosta Březové Miroslav Bouda (nez.) ČTK řekl, že se město zřejmě obrátí na soud.

"Zadavatel se dopustil přestupků tím, že podlimitní veřejnou zakázku zadal v důsledku nesprávného posouzení jednoho funkčního celku jako dvě veřejné zakázky mimo zadávací řízení, místo aby ji zadal v podlimitním režimu podle zákona o zadávání veřejných zakázek, čímž mohl ovlivnit výběr dodavatele, a na předmět plnění veřejné zakázky uzavřel smlouvy o dílo," uvedl Rafaj, který zamítl rozklad města Březová a původní rozhodnutí úřadu potvrdil.
Zároveň město neplnilo povinnost zveřejňovat uzavřené smlouvy na veřejné zakázky na svém profilu. Podle starosty Březové skutečně město některé své smlouvy digitálně zveřejňovalo pozdě. "Ve veřejných zakázkách jsme ale podle našeho názoru nechybovali. Byly několikrát zkontrolované a odsouhlasené i z IROPu, jinak bychom nemohli získat dotaci. Rada města proto rozhodne, zda se dál budeme bránit soudně," řekl dnes ČTK Bouda.
Problematické veřejné zakázky se týkaly například dodávky a montáže přístřešku na popelnice, různých prací na rekonstrukci restaurace Kamenice, opatření k energetickým úsporám bytového domu nebo pořízení osobního automobilu a malé dodávky.
Způsobem zadávání veřejných zakázek v Březové se úřad začal zabývat na základě výsledků vlastní kontrolní činnosti. Pokuta už nabyla právní moci a město má dva měsíce na její zaplacení.
ska stu kš