Trestný čin se při nákupu sypačů na Vysočině se dle soudu nestal

Brno 16. ledna (ČTK) - Odvolací Krajský soud v Brně dnes potvrdil zproštění obžaloby bývalého náměstka hejtmana Libora Joukla (ČSSD) a ředitele Krajské správy a údržby silnic Kraje Vysočina Jana Míky, podle soudu se při nákupu sypačů před deseti lety nedopustili trestného činu. Obžaloby je zprostil už dříve jihlavský okresní soud, státní zástupce se ale proti tomu odvolal. Krajský soud dnes jeho odvolání zamítl, rozsudek jihlavského soudu je tak pravomocný. Joukl s Míkou od začátku vinu odmítali.

Podle žalobce se muži dopustili trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku, Míka navíc pletich. Pro oba požadoval šest až sedm let vězení a peněžitý trest.
"Krajský soud přezkoumal napadený rozsudek v celém rozsahu a ztotožnil se se závěry soudu prvního stupně. Soud prvního stupně neshledal žádné porušení zákona o veřejných zakázkách, ani to, že se stal trestný čin," uvedla v odůvodnění usnesení předsedkyně senátu Monika Staniczková.
Soud se zabýval nákupem 28 sypačů, za které krajští silničáři zaplatili přes 128 milionů korun. Žalobce se u okresního soudu časovou osou snažil prokázat, že byl obchod připravený dřív, než se Míka stal šéfem krajských silničářů, že byl připravený pro konkrétního dodavatele a předražen o více než 30 milionů. Upozorňoval na korupční charakter jednání. Podle rozhodnutí jihlavského soudu ze srpna loňského roku se nic z toho nepodařilo prokázat.
Zakázku na dodávku sypačů v minulosti prošetřil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, pochybení v zakázce nenašel. Podle žalobce ale byly podmínky diskriminační a zakázka byla předražená. Poškozeným měl být Kraj Vysočina, který se však s žádostí o náhradu škody k řízení nepřipojil.
"Jsem rád, že rozhodnutí zdejšího krajského soudu dopadlo tak, jak dopadlo, protože od samého prvopočátku to byl nesmyl. Už jen to, že jako řadový občan, když budete podávat nějaký podnět, tak půjdete na policii. Tady bylo podání dáno na státní zastupitelství a zároveň s tím běžel anonymní dopis nejvyššímu státnímu zástupci. Od začátku je vidět, že tato kauza byla nějakým způsobem řízená," řekl novinářům po skončení jednání Joukl, který je v současnosti investičním náměstkem ředitele Krajské správy a údržby silnic Kraje Vysočina.
Žalobce podal obžalobu k Okresnímu soudu v Jihlavě začátkem roku 2015. Poté, co soudci řešili, v čí kompetenci případ je, rozhodl soudce o zastavení trestního stíhání. Proti tomu podal státní zástupce stížnost. Krajský soud mu vyhověl a rozhodl, že soud má nařídit hlavní líčení, provést důkazy a teprve potom rozhodnout. Poprvé se hlavní líčení konalo v březnu 2017.
Libor Popela dr