Systém sdružených nákupů loni Ostravě ušetřil 100 milionů Kč

Ostrava 16. ledna (ČTK) - Systém sdružených nákupů, který mimo jiné umožňuje městským organizacím nákup zboží a služeb v elektronických aukcích, loni ušetřil městu Ostrava zhruba 100 milionů korun. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Radim Babinec (ANO). Úspory jsou nižší než v roce 2017, kdy to bylo zhruba 130 milionů korun. Snížily se ale provozní náklady systému, které pro město zajišťuje nová firma.

Provozovatele systému sdružených nákupů se město rozhodlo změnit v roce 2016. Výběrové řízení vyhrála pražská společnost Tender systems. Přechod na nového dodavatele v Ostravě ale provázely problémy. Kvůli výhradám původního provozovatele a jednoho z účastníků soutěže, firmy e-Centre, která se obrátila na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, město nejprve nemohlo s novým dodavatelem uzavřít smlouvu. Nakonec začala platit později, než město předpokládalo.
"Cílem změny dodavatele bylo především ušetřit provozní náklady. To se určitě daří, protože je sjednána smluvně paušální úhrada," uvedl Babinec. U společnosti e-Centre se podle něj roční náklady pohybovaly v rozmezí od 11 do 17 milionů korun, protože se platila procenta z objemu uskutečněných nákupů. "Dneska je ta částka paušální a je to asi 5,3 milionu ročně. Navíc v tom je kompletně zahrnuta i implementace, nic dalšího navíc město neplatí," uvedl Babinec.
Nový systém podle něj funguje. Město se sice z hlediska objemu výrazně neposunulo, což ale podle Babince zapříčinil i fakt, že systém ještě v počátku roku nabíhal. Předpokládá, že v letošním roce by dosažené úspory měly být minimálně srovnatelné s předchozím dodavatelem. "Co je pozitivní, tak je ten systém hodnocen jako uživatelsky vstřícnější. Lidem se s tím lépe pracuje," řekl Babinec. Podle něj se stále hledají další komodity, které by bylo možné do tohoto systému zahrnout.
Ostrava byla jedním z prvních měst, které systém sdružených nákupů začalo ve veřejné správě využívat. Ve městě aktivně funguje od roku 2010. Od zavedení se podařilo ušetřit zhruba 700 milionů korun. Do projektu je aktuálně zapojeno 170 městských organizací.
Martina Helánová kš