Předseda ÚOHS potvrdil pokutu 200.000 pro Moravskoslezský kraj

Brno 16. ledna (ČTK) - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 200.000 korun pro Moravskoslezský kraj. Sankce je za chyby při veřejné zakázce na IT služby za 11 milionů korun. ČTK to zjistila z internetových stránek úřadu.

Kraj podal proti rozhodnutí úřadu rozklad, Rafaj jej však zamítl. Pokuta je tak platná a kraj ji musí do dvou měsíců zaplatit. Rozhodnutí předsedy úřadu může kraj napadnout žalobou u Krajského soudu v Brně.
Moravskoslezský kraj zadal společnosti Newps.cz v roce 2017 veřejnou zakázku na IT služby týkající se správy identit kraje a jeho příspěvkových organizací. Předpokládaná hodnota této zakázky byla 11,1 milionu korun. Kraj při zadávání využil takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění, což znamená, že při zadávání veřejné zakázky osloví pouze jediného uchazeče.
Tento postup lze použít v případě, že zakázku může například z důvodu autorských práv splnit jen jediný uchazeč. Zároveň se ale zadavatel nesmí do této situace dostat vlastním postupem. Právě to ale podle rozhodnutí úřadu udělal Moravskoslezský kraj.
V roce 2012 totiž kraj uzavřel smlouvu s firmou Newps.cz na služby a licence pro systém správy identit. Právě kvůli jejím autorským právům v roce 2017 nemohl zadat zakázku na správu identit kraje jiné firmě. Kraj si měl přitom podle ÚOHS už ve smlouvě z roku 2012 zajistit taková licenční práva, která by mu umožňovala další práci se systémem zadat i jiným uchazečům.
"Moravskoslezský kraj zadal veřejnou zakázku v jednacím řízení bez uveřejnění z důvodu ochrany výhradních práv, ačkoli důvod ochrany výhradních práv vybraného dodavatele vytvořil obviněný v důsledku svého předchozího vědomého postupu při uzavírání smlouvy o dílo ze dne 12. 10. 2012 s vybraným dodavatelem," uvedl ve zdůvodnění Petr Rafaj.
ska hj