Soud v Brně zneplatnil smlouvu mezi Prostějovem a Manthellanem

Brno 22. ledna (ČTK) - Odvolací Krajský soud v Brně dnes potvrdil zneplatnění smlouvy prostějovské radnice s firmou Manthellan o plánované výstavbě obchodního domu Galerie Prostějov v centru města. Zrušení smlouvy se pomocí žaloby domáhala společnost Prior-obchodní domy. Jako neplatnou smlouvu už dříve označil prostějovský soud, krajský soud ale následně žalobu zamítl. Po dovolání k Nejvyššímu soudu musel krajský soud rozhodnout znovu. Rozsudek prostějovského soudu je tak pravomocný.

Vedení firmy Manthellan o dalším postupu rozhodne po prostudování rozsudku odvolacího soudu, řekl ČTK mluvčí projektu Galerie Prostějov Juraj Aláč.
Vedení firmy Prior-obchodní domy v žalobě poukazovalo na rozpor mezi podmínkami výběrového řízení na stavbu obchodního centra a následnou smlouvou s firmou Manthellan, která tendr vyhrála. Okresní soud dal v roce 2015 firmě Prior-obchodní domy za pravdu a rozhodl, že smlouva o smlouvě budoucí z roku 2010 mezi Manthellanem a městem je neplatná. Proti verdiktu se tehdy odvolala radnice i Manthellan. Krajský soud o rok později žalobu zamítl, proti čemuž navrhovatelská společnost podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Nejvyšší soud rozsudek krajského soudu zrušil a věc vrátil krajskému soudu do fáze odvolání.
"Odvolací soud přezkoumal napadený rozsudek a dospěl k názoru, že soud prvního stupně ve věci zjistil správný skutkový stav a z toho vyvodil správný právní názor," uvedla dnes v krátkém odůvodnění rozhodnutí soudkyně Ivana Tomková.
Spor se týkal postupu prostějovské radnice při přípravě projektu. Zatímco v podmínkách výběrového řízení byl závazek, že investice zahrne také stavbu společenského centra nejméně pro 500 lidí, tak v uzavřené smlouvě se společností Manthellan už o tom není zmínka. Podle firmy Prior-obchodní domy proto uchazeči o tento projekt neměli rovné podmínky. Právní zástupce firmy Manthellan už dříve označil žalobu firmy Prior-obchodní domy za šikanózní. Právní zástupce firmy Prior-obchodní domy to odmítl.
"Vypadá to, že jednostranný požadavek bývalého politického vedení města realizovat kulturní sál ve vlastní režii se obrátil proti nám a byl využit soudem k formalistickému rozhodnutí proti zájmům investora a obyvatel města na revitalizaci centra Prostějova," komentoval dnes rozhodnutí odvolacího soudu Aláč. Společnost Manthellan podle něj považuje projekt Galerie Prostějov "nadále za živý" a výhodný pro obyvatele města. "Po doručení písemného vyhotovení rozsudku odvolacího soudu se rozhodneme o dalších právních krocích," dodal.
Prostějovská radnice původně tvrdila, že smlouva o smlouvě budoucí je v pořádku, na začátku loňského roku ale názor změnila poté, co si nechala u advokátní kanceláře zpracovat právní rozbor. Prostějovský soud jí pak dal zapravdu ohledně nájemní smlouvy na městské pozemky mezi radnicí a Manthellanem. Radnice žalobou požadovala vyklizení pozemků, prostějovský soud smlouvu na podzim 2018 zneplatnil. Tento rozsudek není pravomocný.
lip beh kš