Sdílená kola by z Kladna zmizet neměla, vedení města zváží formu

Kladno 22. ledna (ČTK) - Sdílená kola by z Kladna zmizet neměla, vedení města vybírá poskytovatele a zvažuje, zda půjde o elektrokola nebo běžné bicykly. Rozhodnuto by mělo být do dubna. Minulé vedení radnice zavedlo systém elektrokol, podle současného primátora Dana Jiránka (ODS) je ale drahý. Bývalý primátor Milan Volf (Volba pro Kladno) řekl, že systém fungoval dobře, loni měl 28.000 výpůjček, letos město očekávalo dvojnásobný zájem.

"Chceme rozhodně prověřovat možnosti sdílení kol nebo elektrokol, ale za ekonomicky udržitelných podmínek," řekl ČTK Jiránek. Podle něj stála město jedna jízda elektrokola po sečtení všech nákladů kolem 500 korun. Podle Volfa to bylo kolem 125 korun. Město například ročně dotuje i městskou hromadnou dopravu miliony korun.
Kladnu nyní patří 40 elektrokol, podle Jiránka by jich bylo potřeba provozovat alespoň sto. Navíc software provozu kol je třeba platit zvlášť.
Město už dříve dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu kvůli rozdělení veřejné zakázky na kola, proti rozhodnutí podá město rozklad, do soudního sporu nepůjde. V pondělí o tom rozhodli kladenští zastupitelé. Městu hrozí pokuta zhruba 200.000 korun. Podle Jiránka by případný soudní spor stál město víc, než činí samotná pokuta, protože i v případě výhry by město náklady na spor hradilo, což by mohlo být více než samotná pokuta.
sbe hj