ÚOHS se zabývá smlouvami na dodávku 161 autobusů pro Ústecký kraj

Brno 22. ledna (ČTK) - Výrobce autobusů SOR Libchavy žádá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), aby zrušil kupní smlouvy na nákup linkových autobusů pro regionální dopravu v Ústeckém kraji v délce 10,5 a 12 metrů. Smlouvy na dodávku 161 autobusů za více než miliardu korun uzavřela Dopravní společnost Ústeckého kraje (DSÚK) s firmami Zliner a Scania. Upozornil na to portál Zdopravy.cz. SOR podle něj označil autobusy za předražené.

Společnost SOR Libchavy nechce nic komentovat do médií, řekl ČTK ředitel firmy Jaroslav Trnka. "Úřad zahájil dvě správní řízení ve věci návrhů na zákaz plnění smluv Nákup linkových autobusů pro regionální dopravu v oblasti Ústeckého kraje - částečně nízkopodlažní autobusy délky 10,5 m a Nákup linkových autobusů pro regionální dopravu v oblasti Ústeckého kraje - částečně nízkopodlažní autobusy délky 12 m pro zadavatele Dopravní společnost Ústeckého kraje," potvrdil dnes ČTK mluvčí úřadu Martin Švanda.
Ústecký kraj na dodávku autobusů nejprve vyhlásil tendr, už ten SOR u ÚOHS napadl s tím, že v něm jsou nezákonně nastavené zadávací podmínky. "Společnost SOR Libchavy podala jednostránkovou nabídku, která neobsahovala původní požadavky ze zadávacího řízení," řekla dnes ČTK mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová. Kraj poté soutěž zrušil a obrátil se přímo na Zliner a Scanii.
DSÚK podepsala smlouvy s dodavateli 28. prosince loňského roku a 3. ledna. SOR se v návrhu podaném na antimonopolní úřad domnívá, že smlouvy byly antedatovány a ve skutečnosti byly podepsány až poté, co dorazily jeho námitky. Kraj se tak vyhnul blokační lhůtě pro podpis, kterou stanovuje zákon o zadávání veřejných zakázek.
Úřad zahájil dvě správní řízení 17. ledna, rozhodnout by měl ve lhůtě 60 dnů, řekl ČTK Švanda.
Skutečnost, že společnost SOR Libchavy podala na ÚOHS návrh na zákaz plnění smlouvy, zatím podle mluvčí Ústeckého kraje neovlivnila platnost rámcové dohody ani kupních smluv. Mluvčí ČTK řekla, že vzhledem k probíhajícímu řízení u antimonopolního úřadu nebude DSÚK do vydání rozhodnutí poskytovat v této věci žádné podrobné informace.
ska fir kš