Tomáš Horáček je viněn z manipulací s veřejnými zakázkami

Praha 23. ledna (ČTK) - Vizitka podnikatele Tomáše Horáčka (35), který čelí obvinění v kauze manipulací s nemocničními zakázkami a kvůli ovlivňování svědků z vazby (podle České televize soud Horáčka propustil z vazby, ve které strávil více než půl roku):

- Ústecký podnikatel Tomáš Horáček, který je spolu s dalšími lidmi obviněný z manipulací s nemocničními zakázkami, byl ve vazbě od konce loňského června. Ve vazbě byl kvůli obavě policistů, že bude působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo jinak mařit vyšetřování. Horáček kvůli vazbě podal stížnost k Ústavnímu soudu, ten ji koncem roku odmítl jako zjevně neopodstatněnou. Dnes uvedla Česká televize, že soud Horáčka z vazby propustil. Podle informací ČTK ho propustili 16. ledna.
- Horáček je ústřední postavou kauzy, podle policie ovlivňoval přidělování zakázek v pražských nemocnicích, za což podle vyšetřovatelů žádal úplatky. Jeho firmy, zejména První chráněná dílna, získávaly nemocniční zakázky cíleně jako jediný uchazeč. Vedle Horáčka obvinila policie například bývalou ředitelku Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou, bývalého ředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka, který kvůli obvinění rezignoval, a bývalého ředitele Nemocnice Na Bulovce Františka Nováka, jehož odvolal ministr zdravotnictví loni na začátku července.
- Letos v lednu informoval server iRozhlas.cz, že policie obvinila na začátku letošního roku Horáčka i kvůli ovlivňování svědků z vazby. Spolu s ním stíhá i další dva lidi.
- Letos 15. ledna uvedlo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ), že zamítlo jako nedůvodné stížnosti 11 obviněných lidí a dvou právnických osob proti zahájení trestního stíhání kvůli manipulacím zakázek v některých pražských nemocnicích.
- Loni v červenci poslalo ministerstvo zdravotnictví ředitelům státních nemocnic seznam 38 firem, jejichž dodavatelské vztahy se svými organizacemi chce znát. Podle ministerstva státní nemocnice uzavřely s firmami, které prověřuje, za dva roky smlouvy v hodnotě až 350 milionů korun. Kontroly ministerstvo zahájilo v důsledku vyšetřování kauzy kolem Tomáše Horáčka. Horáčkovo jméno nebo jména jeho příbuzných jsou podle obchodního rejstříku spojena téměř se třetinou firem ze seznamu, včetně První chráněné díly s.r.o., se kterou zdravotnická zařízená uzavřela za poslední dva roky smlouvy za více než 236 milionů korun.
- Server iRozhlas.cz loni v prosinci uvedl, že se Horáček z vazby zbavil části svého majetku. Pozemky v Ústí nad Labem podle serveru vrátil otci, podíly na dalších parcelách prý prodal.
- V květnu 2016 česká pobočka Transparency International (TI) poukázala na to, že podnikatelé mohou zneužívat status chráněné dílny při získávání veřejných zakázek. Zákon o zadávání veřejných zakázek podle TI zvýhodňuje firmu, která se přihlásila do tendru na podlimitní veřejnou zakázku a předložila dokumenty prokazující, že zaměstnává určitý počet zdravotně postižených. TI upozornila v tiskové zprávě na firmu První chráněná dílna, která získala zakázky na dodání traktorů, plicních ventilátorů, počítačů pro Českou národní banku, hnojiva, na praní prádla pro nemocnici, dodávky ocelových svodidel, impregnovaných kůlů či vrtacích systémů. Většinu zakázek dílna dle TI řešila formu subdodávek, zboží a služby dodávaly jiné společnosti.
- Horáček bývá spojován s účelovými nábory takzvaných mrtvých duší do ČSSD. Podle médií organizoval hromadné nábory do některých organizací ČSSD v Ústeckém kraji, nabízel jízdy luxusními vozy a další výhody. Podle serveru iRozhlas se snažil získat podporu tamnímu expředsedovi ČSSD Petru Bendovi, blízkému spolupracovníkovi tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka.
- Na veřejných debatách před parlamentními volbami v roce 2010 Horáček podle médií organizoval skupiny lidí, které tleskali tehdejšímu předsedovi ČSSD Paroubkovi a naopak pískali na jeho odpůrce.
- Loni v červenci uvedl iRozhlas, že Horáček, který se v médiích objevoval i s přívlastky jako "roztleskávač expremiéra Jiřího Paroubka" či "náborář černých duší pro ČSSD" se v posledních letech v blízkosti politiky objevil například ve spojitosti s hnutím ANO, konkrétně při krajské a senátní kampani v roce 2016. "Tomáš Horáček zajišťoval pro některé naše kandidáty před volbami indoorovou a outdoorovou reklamu, podrobnosti ale nevím," uvedl pro Echo24 mluvčí ANO Vladimír Vořechovský.
- V srpnu 2011 napsal deník Mladá fronta DNES: "Kvůli podezření z hromadných účelových náborů však stranu koncem roku 2009 opustil. Pro ČSSD ale pracoval jako volební manažer, v loňských komunálních volbách zase jako technický manažer pro hnutí Severočeši.cz. V květnu vystoupil z děčínské buňky Mladých sociálních demokratů." Deník také uvedl, že Horáček provozuje chráněnou dílnu a půjčovnu aut VIP Cars. Horáček v rozhovoru pro deník řekl, že v roce 2007 vstoupil do ČSSD. Odmítl, že by pro stranu sháněl "černé duše" či byl "roztleskávač ČSSD".
- V roce 2010 ústecký soud Horáčka potrestal osmi měsíci vězení s podmíněným odkladem na dva roky za pokus o pojistný podvod při havárii osobního vozu. Podle rozsudku se Horáček snažil čerpat pojistku ve výši zhruba sedm tisíc korun. V květnu 2011 krajský soud zamítl Horáčkovo odvolání.
Tomáš Horáček se narodil 10. listopadu 1983. V srpnu 2011 napsala MfDNES, že Horáček v roce 2007 dokončil bakalářské studium ekonomie a managementu na UJEP v Ústí nad Labem a v současnosti studuje program MBA při pražské VŠE.
sat mha