Plzeňský kraj by měl vybrat už v únoru nové autobusové dopravce

Plzeň 27. ledna (ČTK) - Plzeňský kraj by měl vybrat v únoru autobusového dopravce pro dvě oblasti, které pokryjí celý region. Do druhého kola elektronické aukce postoupil jediný zájemce, druhého rada kraje vyřadila, řekl ČTK náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN). Podle informací ČTK postoupila firma Arriva, jedna z největších dopravních společností v Evropě, která má v ČR 2000 autobusů.

"Pokud se nám tu soutěž podaří dokončit, a dneska je to na velmi dobré cestě, tak to nebude mít obdoby. Budeme mít pokrytý celý kraj," uvedl hejtman Josef Bernard (ČSSD). Podle něj by mohlo být hotovo v polovině února. Zatím jsme bez námitek, dodal. Nový dopravce by měl vyjet do pololetí roku 2020, protože potřebuje minimálně jeden rok na nákup, tedy výrobu nových vozů, které budou v designu Plzeňského kraje.
"V soutěži jsme stanovili maximální cenu 40 korun za kilometr. Máme požadavky na úplně nové autobusy, klimatizované, s dvojitým zasklením, všechny alespoň částečně nízkopodlažní," uvedl Čížek.
Přihlásili se dva uchazeči. "Ale jednoho jsme (rada kraje), bohužel přes všechnu naši snahu, museli vyřadit," řekl náměstek. Kraj se podle něj snažil, aby byli dva, což by umožnilo ve druhém kole, elektronické aukci, cena výrazně snížit. "Dlouho jsme to nechali posuzovat několika právními kancelářemi a všechna doporučení jsou, že nebyly splněny podmínky předložení jistiny," uvedl. Jméno firmy odmítl uvést kvůli možným námitkám i tomu, že výběrové řízení pokračuje dalším kolem elektronické aukce. Podle informací ČTK jde o firmu ČSAD autobusy Plzeň, která dlouhá léta zajišťuje dopravní obslužnost v celém regionu.
Postupující uchazeč by měl být podle Čížka schopen zajistit autobusovou dopravu v celém kraji. "Musí být silný, protože musí v jednom roce nakoupit nové autobusy," uvedl. Elektronická aukce začne podle Čížka co nejdříve. "Chceme vybrat vítěze do konce prvního čtvrtletí. Záleží ale na případných námitkách na antimonopolním úřadu," dodal.
Běží dvě soutěže na části sever a jih kraje, kde bude vítěz jezdit deset let. Podle Čížka jde o zakázku za šest miliard korun při 15 milionech kilometrů, které autobusy za rok v kraji ujedou.
Podle Bernarda má kraj podobně jako na vlaky expertní tým na autobusy, který umí kalkulovat náklady. "A ta cena, kterou jsme dali jako maximálně možnou (40 Kč/km), byla stanovená podle toho, jaké by byly zhruba náklady, kdybychom to jezdili vlastním dopravcem," řekl. Proti nízké maximální ceně bylo nejvíce námitek. Dopravci se celou dobu snažili, abychom ji zvýšili, ale my jsme vydrželi, dodal hejtman.
Václav Prokš dr