Pokuta 250.000 pro obec Rovná na Sokolovsku platí, rozhodl soud

Brno 28. ledna (ČTK) - Brněnský krajský soud potvrdil pokutu 250.000 korun pro obec Rovná na Sokolovsku, kterou jí uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v roce 2016. ČTK to zjistila z úřední desky soudu. Důvodem pro uložení sankce bylo bezdůvodné vyloučení jedné z firem v tendru na zateplení a výměnu oken místní základní a mateřské školy.

Pokutu potvrdil i předseda úřadu Petr Rafaj, obec proti rozhodnutí podala žalobu ke Krajskému soudu v Brně. Soud ji svým dnešním rozhodnutím zamítl.
Antimonopolní úřad k případu uvedl, že rozhodnutí o vyloučení sdružení Designstav & Dozorstav z tendru bylo zcela abstraktní. "Není z něj vůbec zřejmé, z jakého důvodu je nabídka uchazeče nepřijatelná a jaké zadávací podmínky z hlediska splnění kvalifikačních kritérií uchazeč podle zadavatele nesplnil," uvedl v rozhodnutí Rafaj.
Úřad pokládá uvedené rozhodnutí obce za nepřezkoumatelné z důvodu absentujícího řádného odůvodnění. Radnice podle ÚOHS porušila zásadu transparentnosti.
"Tento postup vzbuzuje pochyby o pravých důvodech jednání zadavatele. Nelze akceptovat ani dodatečnou argumentaci zadavatele, že sdružení vzniklé sloučením dvou společností za účelem podání společné nabídky na veřejnou zakázku bylo vytvořeno v rozporu se zákonem a jeho založení je neplatné," dodal Rafaj.
Proti rozhodnutí Krajského soudu v Brně mohou strany podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.
ska hj