Huawei chce po MF zrušení zakázky, z které byla vyřazena

Praha 30. ledna (ČTK) - Čínská společnost Huawei bude po ministerstvu financí požadovat zrušení veřejné zakázky pro Generální finanční ředitelství na vybudování portálu Moje daně, ze která byla firma vyřazena. Vyřazení ze zakázky pokládá Huawei za projev diskriminace založený na nepodložených obviněních ze strany Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Ministerstvo by mělo zakázku upravit v souladu se zákony ČR. Huawei to dnes uvedla v tiskovém prohlášení.

O vyloučení firmy ze zakázky za půl miliardy korun informoval deník Mladá fronta Dnes. Vzhledem k tomu, že v portálu Moje daně budou osobní údaje a citlivá data, patří projekt do takzvané kritické infrastruktury státu, píše MfD. Finanční ředitelství proto podmínky tendru upravilo podle nedávno vydané metodiky NÚKIB. Úřady podle ní mohou rizika plynoucí z používání systémů firem Huawei a ZTE zohlednit už při zadávání veřejné zakázky. Úřad varování NÚKIB považuje za závazné.
Huawei uvedla, že pokud ministerstvo respektive finanční ředitelství podmínky zakázky neupraví, zváží všechny své další možnosti. "Kybernetická bezpečnost vždy byla naší hlavní prioritou a máme za sebou bohatou historii dokazující, že dodáváme bezpečné výrobky a řešení našim zákazníkům v České republice a po celém světě. V průběhu naší třicetileté historie nebyly nikdy nalezeny žádné důkazy, že by společnost Huawei spáchala jakýkoliv trestný čin v oblasti kybernetické bezpečnosti," uvedl mediální zástupce Filip Matys.
Před výrobky čínských firem Huawei a ZTE varoval NÚKIB loni v prosinci, podle něj představují bezpečnostní riziko. Huawei označuje obavy za nepodložené.
jsa snm