Huawei v Bruselu otevře bezpečnostní centrum, v ČR ho neplánuje

Barcelona 26. února (zvláštní zpravodaj ČTK) - Čínská technologická firma Huawei otevře příští týden v Bruselu centrum kybernetické bezpečnosti. Budou ho využívat i zákazníci z Česka. V ČR ani ve východní Evropě podobné centrum firma v současnosti neplánuje. ČTK to na veletrhu Mobile World Congress řekli zástupci společnosti.

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v prosinci oznámil, že technologie Huawei považuje za bezpečnostní riziko. Na základě varování NÚKIB některé státní instituce omezily používání produktů firem Huawei a ZTE, například Generální finanční ředitelství vyřadilo Huawei z tendru za půl miliardy korun na portál Moje daně a následně soutěž zrušilo. Huawei v lednu úřad vyzval, aby varování zrušil, ten jej ale před dvěma týdny potvrdil.
Huawei již v Evropě provozuje podobná centra v Británii a Německu. Zákazníci, regulační orgány nebo zástupci státu si v centrech mohou prohlédnout technologie firmy, bezpečnostní řešení a případně i nahlédnout do jejích zdrojových kódů. Firma tak chce mimo jiné deklarovat, že nic neskrývá a vyvrátit podezření, že její technologie mohou zcizovat data nebo jsou jinak nebezpečné pro jiné země.
Firma je jedním z klíčových dodavatelů částí vysílací infrastruktury pro mobilní sítě českých operátorů. Zároveň je to i jeden z nejdůležitějších hráčů pro budování nových rychlých sítí 5G. Aukce na kmitočty pro tyto sítě by měla v Česku začít na podzim. Tuzemští operátoři, kteří poskytují i služby kritické infrastruktury státu se obávají, že budou muset kvůli varování NÚKIB Huawei vyřadit z dodavatelských tendrů.
Vedle dodávek prvků pro mobilní i pevné sítě se Huawei etablovala jako druhý největší dodavatel mobilních telefonů hned za jihokorejským Samsungem. V Barceloně firma představila mobil se skládacím displejem pro sítě 5G a zároveň nové notebooky.
jsa hej