Obrana oslovila potenciální dodavatele nových bojových vozidel

Přáslavice (Olomoucko) 1. března (ČTK) - Ministerstvo obrany již oslovilo potenciální dodavatele více než 200 pásových bojových vozidel pěchoty (BVP) za více než 50 miliard korun. Před několika dny jim zaslalo výzvu, aby projevili předběžný zájem o účast v tendru. Na konci března se zástupci obrany s firmami sejdou a seznámí je s kompletními parametry veřejné zakázky.

Novinářům to dnes řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) při návštěvě mechanizovaného praporu v Přáslavicích. Právě tato jednotka bude společně s dalšími prapory 7. mechanizované brigády novými stroji vybavena. Metnar očekává podpis smlouvy na největší zakázku od vzniku české armády nejpozději v září.
V současné době vojáci těžké mechanizované brigády používají desítky let stará pásová BVP-2. Podle Metnara je sice tato technika provozuschopná i bojeschopná, ale velmi zastaralá. Potřeba obměny je vidět a armáda nové stroje potřebuje, řekl novinářům po prohlídce útvaru.
Ministerstvo obrany již dříve vybralo čtyři potenciální dodavatele, a to firmy BAE Systems, General Dynamics European Land Systems (GDELS), PSM a Rheinmetall Landsysteme. Mezinárodní firma BAE Systems vyrábí ve Švédsku vozidlo CV90, nadnárodní GDELS nabízí španělsko-rakouský projekt Ascod. Německá firma Rheinmetall Landsysteme by chtěla uspět s vozidlem Lynx a německé konsorcium PSM, tedy společný podnik společností Krauss-Maffei Wegmann a Rheinmetall Landsysteme, nabízí bojové vozidlo Puma.
Metnar po návštěvě Přáslavic ocenil šikovnost a kreativitu vojáků. "Patří jim poděkování, že i tak starou techniku při nedostatku náhradních dílů a při nedostatku servisních prostor jsou schopni udržet v provozu, cvičit s nimi a udržet si i jejich schopnosti," řekl.
S plánem zakázky Metnar vládu seznámil v prosinci. Na začátku února pak ministerstvo financí tendr zaregistrovalo. "Před pár dny jsme zaslali výzvu vybraným dodavatelům o projevení předběžného zájmu," dodal. Zájemci, kteří se budou chtít tendru skutečně zúčastnit, se budou moct na konci března seznámit se specifikací tendru. Dozví se například, kolik lidí musí být stroje schopné přepravit nebo jaký je požadavek na výzbroj.
Na nabídky bude ministerstvo čekat do konce června, vítěze chce vybrat ve vícekolovém jednacím řízení. "V září bychom chtěli podepsat smlouvu," řekl ministr.
Ministerstvo obrany v posledních letech bojovalo s neschopností uzavřít velké zakázky, tendry se často výrazně protahovaly. Metnar věří, že se tuto zakázku podaří dokončit podle plánu. "Uděláme pro to všechno, aby to bylo v naplánovaném harmonogramu," zdůraznil.
Velitel 7. mechanizované brigády Jiří David ČTK a Českému rozhlasu řekl, že kvůli nové technice budou reorganizovány všechny prapory, které ji budou využívat. Vojáky také čeká výcvik na nových strojích a připravují se také na získání potřebných řidičských oprávnění. Vojáci 74. lehkého motorizovaného praporu navíc začínají cvičit taktiku těžké pěchoty.
Většina nových strojů zamíří do Přáslavic, část získá výcvikové centrum ve Vyškově. V Přáslavicích se proto podle Davida připravuje revitalizace posádky. Vybrána již byla projektová kancelář, která potřebné změny v nemovité infrastruktuře připraví.
Stará technika by měla být podle Davida uskladněna a zakonzervována a využita by případně byla pro zálohy při mobilizaci. Vojáci 7. mechanizované brigády mají nyní podle něj k dispozici asi 100 kusů BVP-2 v různých modifikacích.
Karel Čapek dr hj