Kraj bude potřetí hledat firmu na laboratoře v nemocnici Trutnov

Hradec Králové 4. března (ČTK) - Královéhradecký kraj bude potřetí hledat firmu pro stavbu laboratoří a transfuzního oddělení Oblastní nemocnice v Trutnově. Radní dnes schválili vypsání třetího výběrového řízení. Hodnotu zakázky zvýšili o desetinu zhruba na 180 milionů korun. ČTK to řekl mluvčí kraje Dan Lechmann. Zahájení stavby se opakovanou soutěží oddálí, dosud kraj počítal se začátkem stavby v prvních měsících letošního roku.

První soutěž kraj zrušil loni na jaře, protože ani jeden ze tří přihlášených účastníků nesplnil podmínky výběrového řízení. Neúspěchem skončil i druhý tendr, protože se do něj přihlásil jen jeden zájemce, který nesplnil podmínky soutěže.
Stavbaři by měli nejprve přestavět objekt oddělení lékařské mikrobiologie a imunologie. Ve druhé etapě zdemolují budovu oddělení klinické biochemie, na jehož místě vznikne pracoviště konsolidovaných laboratoří. V nové budově laboratoří bude zřízeno i transfuzní a hematologické oddělení a oddělení nukleární medicíny.
"Vybudování nových laboratoří a transfuzního oddělení zlepší jednak efektivitu trutnovské nemocnice, jednak zlepší přístupnost pro pacienty a dárce krve, pro které současný stav objektů nenabízí dostatečný komfort," uvedl dříve náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).
Součástí tendru bude i opce na stavbu objektu ředitelství nemocnice, který by měl vzniknout přestavbou současného oddělení nukleární medicíny. Včetně zdravotnických technologií má celý projekt hodnotu téměř 300 milionů korun.
Oblastní nemocnice Trutnov ročně hospitalizuje zhruba 13.000 pacientů a dělá přes 4000 operací. Nemocnice disponuje 300 akutními lůžky a má 620 zaměstnanců, z toho je asi 90 lékařů.
ry dr