Zrušení poplatku za podnět k ÚHOS vláda nepodpoří

Praha 18. března (ČTK) - Zrušení desetitisícového poplatku za podání podnětu k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) by podle vlády vedlo k zahlcení úřadu, kabinet proto tuto iniciativu skupiny poslanců Pirátů ve Sněmovně nepodpoří. Novinářům to dnes po zasedání kabinetu řekl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) s tím, že podobný návrh už jednou zamítl Ústavní soud.

Podle předkladatelů poplatek omezuje přístup veřejnosti k dění kolem veřejných zakázek. Poukazují i na to, že ho musí platit i úřady, pokud se na ÚOHS obrátí. Antimonopolní úřad podle svého stanoviska na vládním webu s návrhem nesouhlasí a výhrady mělo i ministerstvo pro místní rozvoj, které má zakázky ve své působnosti.
Poplatek se do nového zákona o zadávání veřejných zakázek z roku 2016 dostal na základě poslaneckého pozměňovacího návrhu. Bývalý místopředseda ÚOHS Josef Chýle tehdy uvedl, že podněty se často zneužívají. Poplatek měl tomuto zneužívání zamezit. Tehdejší ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) s tím však nesouhlasila. Ústavní soud loni odmítl poplatek zrušit. Důvody však byly procesní, protože navrhovatelé nezvolili správný druh podání.
Piráti poukazují i na to, že poplatek musí nyní platit i úřady, pokud se s podnětem na ÚOHS obrátí. Není podle nich navíc ani zřejmé, co se s vybraným poplatkem děje. Ustanovení zákona neobsahuje zmínku o tom, zda je poplatek příjmem státního rozpočtu, uvádějí. Tvrdí také, že desetitisícový poplatek je téměř absolutní překážkou, která znemožňuje nízkopříjmovým skupinám obyvatel podávání podnětů.
Antimonopolní úřad však ve svém stanovisku tvrdí, že se poplatek za podnět osvědčil a jeho zrušení by nepřineslo kvalitnější prostředí veřejných zakázek. "Úřad trvá i nadále na zachování poplatkové povinnosti," stojí ve stanovisku.
rem jw