Karlovy Vary zvýši limit na zakázky bez uveřejnění na 300.000 Kč

Karlovy Vary 30. března (ČTK) - Karlovy Vary změní pravidla pro zadávání veřejných zakázek. Z 60.000 na 300.000 korun se zvýší peněžní hranice pro vypsání zakázky zjednodušenou formou bez zveřejnění. Zastupitelé ale dostanou možnost účastnit se jednání výběrových komisí u zakázek nad 300.000 korun. Podle náměstka primátorky Petra Bursíka (ODS) se tím sníží administrativa.

"My jsme umožnili větší pružnost a operativu magistrátu, ale na druhou stranu jsme zpřísnili kontrolu, která spočívá v tom, že materiály budou parafovány od dvou zástupců vedení města a na výběrových řízeních budou zástupci kohokoli ze zastupitelstva města. I kontrola ve vztahu k zákonu o zadávání veřejných zakázek bude přísnější," uvedl Bursík (ODS).
Dosud mělo město nastavená pravidla, která rozdělovala zakázky do pěti kategorií. Zakázky na dodávky a služby od 60.000 korun a stavební práce od 100.000 korun už musely odbory vyvěsit na internet. Nyní bude na zadavateli, aby oslovil a vybral dodavatele u zakázek do 300.000 korun. Pokud bude zakázka za více než 100.000 korun, budou muset zakázku podepsat dva členové vedení města.
"Je to uvolnění limitu, který jsme nastavili na 100.000 korun, a sedm let byl tento limit funkční a z mého pohledu účelný. Uvolnění limitu na trojnásobek není úplně v souladu se zásadou transparentní radnice tak, jak ji současná koalice proklamuje," reagoval na změny pravidel opoziční zastupitel a bývalý primátor Petr Kulhánek (KOA).
Podle něj se tak vytváří zcela zbytečně prostor pro spekulace, proč jsou některé zakázky zadány "z ruky" a některé na základě vyhodnocení nabídek.
Podle náměstkyně primátorky Hany Zemanové (Karlovaráci) zůstane zachována kontrola, ale zadávání zakázek se zjednoduší. "A chtěli jsme také vyjít vstříc karlovarským firmám, aby mohli úředníci dávat zakázky napřímo a nesoutěžit," řekla ČTK Zemanová.
Město také podle ní zruší seznam lidí, které zvalo do hodnotících komisí, protože se stejně stávalo, že někteří nechodili. V komisích tak budou úředníci. Zasedání komisí se ale budou moci účastnit zastupitelé. Jde ale jen o zakázky nad 300.000 korun.
pnp kš